Atena acuză luni Ankara de faptul că a încercat să trimită - în ultimele trei zile - pe insulele greceşti de la Marea Egee aproape 1.130 de migranţi, cu ambarcaţiuni, ”reperate şi respinse la timp de către autorităţile portuare greceşti”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trecători turci au încercat să debarce pe insule greceşti aproximativ 1.130 de refugiaţi, în ultimele trei zile”, acuză ministrul grec însărcinat cu Marina Comercială şi politica insulară, Yannis Plakiotakis.

Autorităţile portuare elene au ”localizat şi respins ambarcaţiuni în 24 de incidente separate”, anunţă ministrul într-un interviu la postul privat de radio grec Real FM.

În mai, autorităţile greceşti anunţau că au împiedicat, într-o singură zi, 600 de migranţi să traverseze Marea Egee către Grecia, din Turcia vecină.

Potrvit unei surse de la ministerul grec al Migraţiei, numărul migranţilor din Turcia, în primele patru luni ale lui 2022, este cu aproape 30% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

”Turcia continuă să se comporte ca un stat pirat, care încalcă dreptul internţaional şi pune în pericol viaţa unor oameni nefericiţi”, denunţă luni Yannis Plakiotakis, care acuză din nou Ankara de o favorizare a reţelelor de trecători.

În urmă cu doi ani, în martie 2020, Ankara şi-a deschis porţile către Europa şi a încercat să treacă frontiera terestră turco-greacă mii de migranţi, respinşi de către Atena cu ajutorul Agenţiei europene de control al frontierelor Frotex.

În privinţa unor revendicări teritoriale, Grecia a îndemnat luna trecută ”în mod solemn Turcia să înceteze să-i pună în discuţie suveranitatea pe insule de la Marea Egee”, într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU Antonio Guterres.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat recent că nu va mai participa la reuniuni bilaterale cu lideri greci, care aveau loc cu regularitate, în urma unui acord, în 2010, între cele două ţări.

Autorităţile turce au acuzat Grecia de poziţionarea unor trupe pe insule de la Marea Egee, care desparte cele două ţări, denunţând p încălcare a tratatelor de pace semnate după Primul şi al Doilea Război Mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.