Cel puţin 50 de oameni şi-au pierdut viaţa în incendiile de vegetaţie din împrejurimile Atenei, Grecia trecând prin cea mai mare criză provocată de incendii în ultimii zece ani. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis marţi că Ambasada României la Atena a făcut, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate de incendiile de vegetaţie din Grecia, iar până acum nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară. De asemenea, MAE spune că serviciul grec de meteorologie a anunţat o înrăutăţire a vremii pentru perioada 24-26 iulie, fiind prognozate ploi şi furtuni puternice, însoţite de căderi de grindină, vânt puternic şi scăderea semnificativă a temperaturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Atenţionare de călătorie transmisă de MAE: În perioada 24-26 iulie vremea se va înrăutăţi în Grecia, sunt prognozate ploi, grindină şi furtuni puternice

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi informează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau vor să călătorească în Grecia, unde au loc încendii de vegetaţie în zona capitalei, Atena, că Serviciul grec de Meteorologie a anunţat o înrăutăţire a vremii pentru perioada 24-26 iulie, fiind prognozate ploi şi furtuni puternice, însoţite de căderi de grindină, vânt puternic şi scăderea semnificativă a temperaturii.

"În ultimele zile, capitala Atena se confruntă cu incendii de vegetaţie, declanşate şi în contextul unui val de căldură care s-a abătut asupra ţării, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius, iar Serviciul de Meteorologie grec a anunţat o înrăutăţire a vremii pentru perioada 24-26 iulie 2018. Sunt prognozate ploi şi furtuni puternice la nivel local, însoţite de căderi de grindină, vânt puternic şi scăderea semnificativă a temperaturii", a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

UPDATE - MAE: S-au cerut informaţii la autorităţile locale din Grecia cu privire la existenţa unor români printre persoanele afectate de incendii. Până acum nu s-au primit solicitări de asistenţă consulară

"Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate. Până în prezent, la nivelul ambasadei nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară.  Misiunea diplomatică este în permanent contact cu celula de criză activată la nivelul MAE elen", a anunţat ministerul român de Externe.. 

MAE precizează că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Republica Elenă:+30 210 6728879, +30 210 6744544,  apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +30 697 8996222.

Ambasada României la Atena monitorizează cu prioritate situaţia şi menţine legătura cu autorităţile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, dacă situaţia o va impune, mai spune ministerul român de Externe.

Grecia - Cel puţin 50 de oameni şi-au pierdut viaţa în incendiile de vegetaţie din împrejurimile Atenei

Potrivit Crucii Roşii, 26 de trupuri au fost găsite în curtea unei vile din satul Mati, aflat pe coastă. Înainte de transmiterea acestei informaţii, bilanţul morţilor era de 24, informează BBC.

Autorităţile au folosit bărci şi elicoptere pentru a evacua oamenii din zona plajelor şi au anunţat că au nevoie de asistenţă internaţională.

Sute de pompieri încearcă să stingă focul.

Zece turişti sunt căutaţi, după ce au fugit din calea incendiului într-o barcă. 

„Vom face tot ce este omeneşte posibil pentru a-l controla”, a spus prim-ministrul Alexis Tsipras. El şi-a scurtat o vizită programată în Bosnia şi Herţegovina, pentru a coordona acţiunile de salvare din ţara sa, pe care pompierii le-au caracterizat drept „extrem de dificile”.

Cele mai multe dintre victime au fost prinse în Mati, aflat la 40 de kilometri nord-est de Atena, şi au murit în casele lor ori în maşini.

Cel puţin 104 oameni, între care 16 copii, sunt răniţi, iar din total, 11 se află în stare gravă.

Locuitorii celor mai afectate zone au fost forţaţi să se refugieze în mare de teama flăcărilor.

Tsipras a anunţat că „toate forţele de urgenţă au fost mobilizate” şi a declarat stare de urgenţă în regiunea Attica.

Guvernul grec a solicitat altor ţări europene elicoptere şi echipaje de pompieri pentru a face faţă dezastrului.

Vremea extremă din Europa a afectat şi Suedia, unde zeci de focare de incediu rămân active.

Ţări precum Italia, Germania, Polonia şi Franţa au trimis ajutor, însă temperaturile sunt aşteptate să crească din nou.

Incendiile de vegetaţie izbucnite recent în Grecia sunt cele mai devastatoare din 2007, când zeci de oameni au murit în peninsula Peloponez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.