În timp ce ducele şi ducesa de Sussex au acaparat din nou prima pagină a ziarelor din întreaga lume, reacţiile la ultimul incident "aproape catastrofal" în care au fost implicaţi, aşa cum l-a descris purtătorul lor de cuvânt, arată în ce măsură au devenit nişte figuri controversate, ce polarizează opinia publică, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru susţinători, faptul că prinţul Harry şi soţia sa Meghan au fost urmăriţi pe străzile din New York de fotografii de presă le-a readus în memorie moartea mamei sale, prinţesa Diana, şi a întruchipat hărţuirea şi intruziunea mediatică pe care o îndură. Pentru detractori, a fost o altă demonstraţie a comportamentului exagerat al cuplului, al căutării de publicitate şi al orgoliului de sine.

"Cred că tot ceea ce fac soţii Sussex este mai mult sau mai puţin încadrat de cei care îi văd ca fiind întruchiparea curentului woke", a declarat Ivor Gabor, profesor de jurnalism politic la Universitatea britanică din Sussex, folosind termenul popular care desemnează atitudinile progresiste din punct de vedere social în chestiuni de la rasă la gen. "Sunt ţinte foarte bune pentru cei care doresc să denunţe ceea ce ei consideră a fi (un atac la) valorile lor", arată profesorul.

Purtătorul de cuvânt al lui Harry a declarat că, marţi seară, după ce au plecat de la o ceremonie de decernare a unor premii la care Meghan fusese onorată, Harry, Meghan şi mama ei au fost supuşi unei urmăriri cu maşina, timp de două ore, în care au fost implicaţi fotografi paparazzi "extrem de agresivi", care le-au pus viaţa în pericol.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Prinţul Harry şi soţia sa Meghan au fost implicaţi într-o "urmărire aproape catastrofală cu paparazzii", susţine purtătorul de cuvânt al lui Harry / Precizările Poliţiei

Harry şi Meghan au fost afectaţi emoţional, deşi fizic nu au păţit nimic. Experienţa cuplului a amintit însă de evenimentele care au dus la accidentul de maşină fatal din 1997 de la Paris în care a murit mama lui Harry, prinţesa Diana, lucru de care ducele de Sussex s-a temut adesea că s-ar putea repeta.

Cu toate acestea, deşi Departamentul de Poliţie din New York (NYPD) a confirmat incidentul, răspunsul său a făcut ca acesta să pară mai puţin grav.

CITEȘTE ȘI Poliţia din New York spune că nu au existat coliziuni, răniţi sau arestări în presupusa urmărire periculoasă a prinţului Harry de către paparazzi

Ziarele au relatat, de asemenea, că o agenţie de ştiri despre celebrităţi, implicată în evenimente, a acuzat că în materie de securitate ducii înşişi s-au comportat într-o manieră "care ar putea fi percepută ca fiind nesăbuită".

"JOCUL DE-A ŞOARECELE ŞI PISICA"

Şoferul de taxi Sukhcharn Singh, care i-a avut pentru scurt timp în maşină pe ducii de Sussex şi pe mama lui Meghan, în timp ce încercau să păcălească fotografii, a declarat pentru Reuters că aceştia păreau speriaţi, dar nu credeau că va avea loc un accident. Acest lucru a dat naştere unor acuzaţii din partea criticilor cuplului, în special pe reţelele sociale, potrivit cărora aceştia ar fi exploatat incidentul în scopuri personale.

"Prima declaraţie a fost presărată cu genul de hiperbolă cu care ne-am obişnuit din partea ducelui şi a ducesei de Sussex atunci când acuză intruziunea mass-media în viaţa lor", a scris editorialista Camilla Tominey în ziarul britanic The Daily Telegraph.

Nigel Farage, fost politician ultraconservator şi om de televiziune, a fost necruţător pe Twitter: "Poliţia din New York nu ştie despre accidentul 'aproape catastrofal'. Harry şi Meghan sunt nişte impostori".

Familia regală, aşa cum se obişnuieşte, a păstrat tăcerea cu privire la incident, dar în afara Palatului Buckingham, ca şi în toată Marea Britanie, opinia publică a fost împărţită.

"Nu pot să cred că o urmărire de două ore poate avea loc în New York. Aşa că m-aş îndoi de veridicitatea declaraţiei prinţului Harry", a declarat avocatul pensionar Nick Williams.

Alţii au fost înţelegători. "Întotdeauna i-am iubit, aşa că îmi pare rău pentru ei", spune administratorul juridic Paris Smith.

Mulţi au vorbit despre asemănarea incidentului cu cel care a dus la moartea Dianei, care ani de zile a avut de-a face cu paparazzi care o urmăreau oriunde mergea şi de care maşina ei cu şofer încerca să scape atunci când s-a produs accidentul.

Reprezentanţii cuplului spun că Harry şi Meghan se aşteaptă la atenţie şi să fie fotografiaţi la evenimente publice, astfel că marţi îşi făcuseră intrarea şi ieşirea de la eveniment cât se poate de publică. Însă urmărirea a avut loc pentru că nu au vrut să compromită securitatea casei prietenului în care erau cazaţi, ceea ce i-a obligat să ceară ajutorul poliţiei şi să-i pună pe fotografi pe fugă folosind un taxi.

"Este un joc pe care, într-o anumită măsură, nu îl vei câştiga niciodată", a declarat pentru Sky News Simon Morgan, fost ofiţer care a lucrat pentru protecţia regală. "Ştim cât de catastrofal poate fi, de fapt, acest joc de-a şoarecele şi pisica, când ne uităm înapoi la 1997 şi la moartea mamei ducelui", a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.