Premierul italian Giuseppe Conte se pregăteşte să demisioneze - cu scopul de a forma un nou Guvern, care să fie susţinut de o majoritate mai largă în Parlament -, scrie luni presa italiană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vreau un acord care să dea Executivului o perspectivă până la sfârşitul legislaturii (2023)”, declară Conte, potrivit marilor cotidiene italiene.

Un universitar care nu se revendică de la vreun partid - dar apropiat Mişcării Cinci Stele (M5S) -, Giuseppe Conte a condus două guverne începând din iunie 2018 - primul în urma unei alianţe a M5S cu Liga (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini, iar al doilea începând din septembrie 2019, în urma unei alianţe a M5S cu Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi mai multe formaţiuni de centru.

Retragerea la 13 ianuarie a Partidului Italia Viva al lui Matteo Renzi din alianţă a condus la o criză politică.

Giuseppe Conte a reulit săptămâna trecută să obţină un vot de încredere atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat, în urma abţinerii la vot a aleşilor din cadrul Italia Viva şi susţinerii unor independenţi, însă poziţia uvernuuli s-a fragilizat.

În urma acestor voturi, premierul i-a îndemnat pe deputaţii de centru şi independenţi care nu fac parte din coaliţia sa să-i susţină Guvernul minoritar.

Însă puţini dintre aleşi au răspuns acestui apel.

Timpul presează în vederea adoptării unor legi necesare în lupta împotriva epidemiei covid-19.

Italia este una dintre cele mai afectate ţări de covid-19 din Europa şi de criza economică cauzată de pandemie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.