Guvernul german, care a anunţat investiţii masive în domeniul apărării în urma invaziei ruse a Ucranei, vrea să cumnpere sistemul israelian de apărare antirachetă de Arrow 3, dezvăluie în ediţia de duminică tabloidul Bild, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit cotidianului, Berlinul nu a luat încă o hotărâre oficială în acest sens.

Însă Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului german Olaf Scholz este favorabil acestei achiziţii, scrie tablodul.

”Trebuie să ne apărărm mai bine împotriva ameninţării ruse. În acest sens avem nevoie rapid de un scut antirachetă, la nivelul întregii Germanii”, declară Bild însărcinatul în Bundestag cu bugetul Apărării Andreas Schwarz.

”Sistemul israelian Arrow 3 este o soluţie bună”, apreciază el.

Sistemul israelian antirachetă de tip Arrow 3 vizează rachete cu rază lungă de acţiune.

Potrivit Bild, acest sstem antirachetă - inspirat de ”Domul de Fier” israelian - ar costa aproximativ două miliarde de euro şi ar putea fi operaţional încă din 2025 - în trei locuri în Germania.

Acest scut ar fi suficient de puternic să acopere Polonia, România şi ţările baltice.

”Putem întinde Domul de Fier deasupra vecinilor noştri. Vom juca, astfel, un rol-cheie în securitatea Europei”, subliniază Andréas Schwarz. 

Germania şi-a schimbat poziţia la 180 de grade la sfârşitul lui februarie, după ani de subinvestiţii, din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, care i-a administrat un electroşoc.

Olaf Scholz anunţa la 27 februarie, la trei zile după ce Vladimir Putin lansa invazia Ucrainei, o anvelopă excepţională în sumă de 100 de miliarde de euro în vederea modernizării Bundeswehr şi obiectivul depăşirii alocării a 2% din PIB cheltuielilor militare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.