Germania a decis să-şi crească livrările de armament Ucrainei devastate de război şi să-i trimită 2.700 de rachete antiaeriene suplimentare, declară o sursă guvernamentală germană AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul german ”a aprobat osusţinere suplimentară Ucrainei”, declară această sursă, care bevocă rachete de tip STRELA - de fabricaţie sovietică - şi care provind din stocurile armatei fostei Germanii de Est comuniste.

Aceste stocuri au fost integrate celor ale armate germane (Bundeswehr) în urma reunificării Germaniei în 1990.

Berlinul a autorizat sâmbătă livrarea către Kiev a 500 de rachete antiaeriene de tip Stinger, a 1.400 de lansatoare de rachdete antitanc şi a nouă obuziere - care au sosit toate în Ucraina.

Cea mai mare parte a acestor arme a ajuns miercuri în Ucraina, potrivit Guvernului german.

Această decizie a Berlinului a marcat o cotitură în politica germană postbelică, în contextul în care Germania a interzis, anterior, orice export de armament ”letal” în zone de conflict, din cauza istoriei sale naziste.

Cancelarul Olaf Scholz a justificat acastă răsturnare prin ”ruptura” pe care oonstituie invazia rusă a Ucrainei, care obligă Germania să-şi regândească priorităţile.

Berlinul a anunţat totodată o creştere a cheltuielilor militare germane - cu 100 de miliarde de euro -, bani deblocaţi imedat în vederea unei modernizări a Bundeswehr şi unei creşteri a bugetului Apărării în anii următori.

Obuzierele germane livrate Ucrainei sunt, şi ele de fabricaţie sovirtică, şi provin de la armata fostei Republici Democrate Germane (RDG) comuniste.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.