Ministrul german de Externe Heiko Maas a respins luni o propunere a preşedintelui american Donald Trump de a-l invita pe preşedintele rus Vladimir Putin să reintre în G7, care să redevină astfel G8, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Donald Trump a evocat săptămâna reintrarea Rusiei în Grupul celor mai industrializate ţări din lume, după ce Moscova a fost exclusă din G8 în 2014, în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea.

Heiko Maas declară într-un interviu publicat în ediţia de luni a ziarului Rheinische Post că nu vede vreo şansă ca Rusia să facă parte din nou din Grup atât timp cât nu au loc progrese semnificative în privinţa Crimeei şi războiului cu separatişti proruşi în estul Ucrainei.

Moscova ar putea contribui cel mai mult la reintrarea sa în Grup, printr-o participare la o soluţionare paşnică a războiului din estul Ucrainei, a subliniat ministrul german.

Rusia face în continuare parte din G20, un format mai larg din care fac parte şi alte ţări emergente.

”G7 şi G20 sunt două formate coordinate judicios. Nu mai avem nevoie de G11 sau G12”, a declarat Heiko Maas, respingând propunerea lui Donald Trump de invitare nu doar a Rusiei, ci şi altor ţări la reuniunile G7.

Maas caracterizează relaţia cu Rusia drept ”în prezent dificilă” în numeroase domenii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.