Comisia pentru vaccinare din germania, cunoscuită sub numele de STIKO, a recomandat, marţi, utilizarea vaccinului împotriva Covid-19 al AstraZeneca doar la persoane cu vârste de cel puţin 60 de ani, în urma unor noi informaţii privind efectele secundate tromboembolice la creier, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După mai multe consultări, STIKO, cu ajutorul unor experţi externi, a decis în majoritate ca vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca să fie administrat doar persoanelor de peste 60 de ani, pe baza datelor disponibile referitoare la producerea rară dar foarte gravă a unor efecte secundare tromboembolice”, afirmă comisia într-un comunicat.

Liderii germani urmau să discute despre utilizarea vaccinului firmei anglo-suedeze, după ce mai multe state au declarat că nu vor mai administra acest vaccin persoanelor cu vârsta de sub 60 de ani, în urma informaţiilor despre tulburarea rară a sângelui la nivel cerebral.

Ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, urma să discute marţi seara cu omologii săi regionali, a spus un purtător de cuvânt al ministerului.

Reuniunea trebuiesă aibă loc în urma rapoartelor suplimentare ale autorităţii de reglementare a vaccinurilor din Germania, Institutul Paul Ehrlich (PEI), privind cazurile de cheaguri de sânge cunoscute sub numele de tromboză venoasă a sinusului cerebral (CSVT).

PEI a anunţat că a înregistrat 31 de cazuri de CSVT, care au dus la nouă decese, din aproximativ 2,7 milioane de persoane care au primit vaccinul AstraZeneca. Cu excepţia a două cazuri, toate rapoartele au implicat femei cu vârste cuprinse între 20 şi 63 de ani. Înainte ca STIKO să emită declaraţia, mai multe landuri germane, inclusiv Berlin şi Brandenburg, precum şi oraşul München, au spus că vor înceta să administreze acest vaccin persoanelor de sub 60 de ani.

Grupurile de spitale de stat Charite şi Vivantes au suspendat vaccinările la personalul de sex feminin cu vârsta de sub 55 de ani, citând alte cazuri de CSVT. Deoarece utilizarea vaccinului în Germania a fost iniţial limitată la cei sub 65 de ani, vaccinul a fost administrat în rândul femeilor mai tinere, în special personalului medical şi profesorilor.

”În ceea ce priveşte problema administrării celei de-a doua doze de vaccin persoanelor mai tinere care au primit deja o primă doză de vaccin AstraZeneca COVID-19, STIKO va emite o recomandare suplimentară până la sfârşitul lunii aprilie”, a spus STIKO.

Multe ţări europene au încetat pentru scurt timp utilizarea vaccinului AstraZeneca, la începutul acestei luni, pentru a investiga cazuri rare de cheaguri de sânge.

Atât Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), cât şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au declarat luna aceasta că beneficiile vaccinului AstraZeneca sunt mai mari decât riscurile. O analiză EMA, care a acoperit 20 de milioane de persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca în Marea Britanie şi în Spaţiul Economic European, a găsit şapte cazuri de cheaguri de sânge şi 18 cazuri de CVST.

AstraZeneca afirmă că vaccinul său este sigur şi eficient, citând date ale studiilor extinse. Milioane de doze au fost administrate în condiţii de siguranţă în întreaga lume. Aproape toate ţările au reluat de atunci utilizarea vaccinului.

Franţa a ignorat îndrumările EMA şi a declarat, pe 19 martie, că vaccinul realizat de AstraZeneca ar trebui să fie administrat doar persoanelor în vârstă de cel puţin 55 de ani. Franţa a declarat că decizia se bazează pe dovezi că coagularea a afectat tinerii.

Oficialii canadieni din domeniul sănătăţii au declarat luni că vor înceta să administreze vaccinul AstraZeneca persoanelor de sub 55 de ani şi că este necesară o nouă analiză a beneficiilor şi riscurilor vaccinului, în funcţie de vârstă şi sex.

Aproximativ 19.000 de persoane lucrează la spitalele Charite şi 17.000 la Vivantes, care operează clinici, precum şi case de îngrijire. Tagesspiegel, care a scris pentru prima dată despre decizie, a relatat că aproximativ două treimi din personalul de la Charite a fost vaccinat până acum, iar 70% dintre aceşti lucrători au primit o singură doză din vaccinul AstraZeneca.

Premierul bavarez Markus Soeder a criticat ”deciziile ocilante” legate de vaccin, spunând că toate recomandările au arătat că pericolul unei boli grave cauzate de coronavirus este mai mare decât orice efecte secundare legate de vaccinare.

”La un moment dat trebuie să putem să-l administrăm liber şi să spunem: Cine îl vrea şi cine îndrăzneşte ar trebui să îl poată obţine ”, a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.