Guvernul german a adoptat miercuri un proiect de lege care reabilitează militarii discriminaţi din cauza orientării lor homosexuale, atât în cadrul armatei germane (Bundeswehr), cât şi în fosta Armată Populară a fostei RDG comuniste, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Textul - care este necesar să fie aprobat de către Parlament pentru a deveni lege - permite ”să se  dea o pagină neagră din istoria armatei”, a apreciat ministrul german al Apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, supranumită AKK, într-un interviu acordat grupului de presă Redaktionsnetzwerks.

”Nu putem şterge suferinţa tuturor acestor oameni şi nici nu putem repara problemele pe care le-au avut în carieră. Însă vrem să facem un gest acolo unde este posibil”, a subliniat ministrul conservator.

Concret, proiectul elaborat de către Ministerul Justiţiei prevede anularea condamnărilor militarilor - radiaţi sau degradaţi de către tribunale militare din cauza orientării lor sexuale.

Ei vor primi de asemenea o despăgubire simbolică forfetară în valoare de 3.000 de euro, un semn care vizează să ”restaureze demnitatea tuturor acestor bărbaţi care nu voiau nimic altceva decât s-şi apere ţara”, anunţă AKK.

Militarii gay a căror carieră a fost afectată vor primi aceeaşi sumă.

Ministerul evaluează că este vorba despre aproximativ 1.000 de bărbaţi care vor cere această reabilitare.

Până la sfârşitul anilor '60, homosexualitatea antrena, în Germania de Vest (RFG), revocarea sistematică a militarilor.

Toleraţi ulterior, militarii homoisexuali erau consideraţi însă un element de insecuritate şi erau excluşi de la sarcini de responsabilitate.

Homosexualitatea a fost scoasă de sub incidenţa penală în 1969, însă articolul 175 din Codul Penal care o califica drept un delict a fost abolit abia în 1994, iar discriminarea a continuat în cadrul Bundeswehr până în 2000.

Din 2000, în baza unei hotărâri a Curţii Constituţionale, armata germană a abolit limitarea carierei din cauza homosexualităţii şi s-a deschis femeilor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.