Ministrul german de Externe Heiko Maas a îndemnat luni Uniunea Europeană să suprime posibilitatea dreptului de veto de care dispune fiecare stat membru, pentru ca Uniunea ”să nu mai fie luată ostatică” în capacitatea sa de a acţiona, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu ne putem lăsa luaţi ostatici de către cei care paralizează politica externă europeană prin vetourile lor”, denunţă Maas.

”Cei care fac acest lucru se joacă, pe termen mai mult sau mai puţin lung, cu coeziunea Europei”, avertizează el.

”O spun, aşadar, în mod deschis: vetoul trebuie să dispară, chiar dacă asta înseamnă că putem fi minoritari”, declară  într-o conferinţă de presă la Berlin şeful diplomaţiei germane.

Potrivit reglementărilor europene, anumite decizii - în domeniul fiscal sau în probleme de politică externă - se iau cu o unanimitate a Celor 27.

Prin acest sistem, un stat îşi poate folosi astfel dreptul de veto pentru a bloca, întârzia sau atenua luări de poziţie europene.

”Deoarece noi am considerat întotdeauna solidaritatea internă şi suveranitatea externă drept două feţe ale aceleiaşi medalii, trebuie, acum, după crize interne, să facem din nou progrese în capacitatea de a cţiune a Europei în domeniul politicii externe”, pledează  Maas.

Ungaria şi-a folosit - cu regularitate - în ultimele luni dreptul de veto, pentru a bloca declaraţii critice cu privire la China.

Recent, Budapesta a refuzat să susţină o declaraţie prin care îndemna la un armistiţiu între Israel şi Hamas.

Polonia şi Ungaria - criticate cu regularitate de către Bruxelles din cauza unor reforme denunţate ca subminând valorile democratice - s-au opus, de asemenea,, în noiembrie, adoptării bugetului plurianual al UE şi unui plan de relansare economică europeană conceput cu scopul de a ajuta statele membre să înfrunte pandemia covid-19.

Ministrul german consideră că o revenire la principiul majorităţii în cadrul unui vor al Celor 27 ar permite evitarea ameninţării unei ”Europe cu două viteze”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.