Autorităţile germane au dejucat planuri ale unor atentate vizând instalaţii militare americane şi au arestat cinci tadjici suspecaţi de faptul că au vrut să comită atacuri în numele Statului Islamic (SI), în contextul în care ameninţarea islamistă rămâne mare în Germania, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suspecţii - dintre care patru au fost arestaţi miercuri în landul Renania de Nord-Westfalia (vest) - plănuiau de asemenea ”atacuri sângeroase” vizând persoane - între care o voce critică a islamului pe care au început să o spioneze - a anunţat parchetul federal din Karlsruhe, competent în cazuri teroriste.

Percheziţii au fost efectuate în mai multe oraşe din regiune, inclusiv la Essen.

Cea de a cincea persoaneă - identificată drept Ravsan B. - a fost arestată în urmăcu peste un an şi se află, de la 15 martie 2019, în detenţie preventivă.

Celelalte persoane - Azizjon B., Muhammadali G., Farhodshoh K. şi Sunatullokh K. - urmau să fie prezentate joi în faţa unui judecător în vederea plasării în detenţie.

CONTACTE CU LIDERI DE RANG ÎNALT SI ÎN SIRIA ŞI AFGANISTAN

În vederea pregătirii punerii în aplicare a planurilor lor, ei se aflau ”în contact cu doi lideri de rang înalt SI din Siria şi Afganistan”, care le transmiteau instrucţiuni, potrivit aceleiaşi surse.

Cei cinci tadjici au efectuat misiuni de reparare a unor ”instalaţii aparţinţnd Forţelor aeriene americane (US Air Force) în Germania”, precizează parchetul.

Ei sunt ”puternic suspectaţi” de faptul că au intrat în ianuarie 2019 în gruparea SI şi au înfiinţat ”o celulă în Germania”.

Ei aveau obiectivul iniţial să se ducă în Tadjikistan pentru a lua parte la o luptă împotriva Guvernului ”în cadrul jihadului armat”, potrivit parchetului.

ARMAMENT GREU

După ce au abandonat acest plan, ei s-au concentrat asupra unor ţinte miliatare americane în Germania.

Celula a achiziţionat deja ”armament greu” şi muniţie, dar şi anumite componente în vederea fabricării de explozivi, pe care le-au comandat pe internet.

De asemenea, ei au strâns bani în Germania, pe care i-au transferat apoi SI prin Turcia.

Autorităţile germane se află în alertă din cauza ameninţării islamiste din Germania, mai ales după un atentat cu un camion revendicat de gruparea Statul Islamic, soldat cu 12 morţi, în decembrie 2016, la Berlin.

Acest atac jihadist este cel mai sângeros comis vreodată pe teritoriul german.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.