Germania anunţă miercuri o consolidare a controalelor la frontiera cu Polonia şi Cehia în lupta împotriva imigraţiei ilegale, în contextul unei creşteri puternice a numărului solicitanţilor de azil, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această consolidare va consta în controale ale poliţiei ”flexibile şi mobile în locuri care se schimbă”, care urmează să intre în vigoare ”săptămâna aceasta”, anunţă ministrul german de Interne Nancy Faeser.

Obiectivul acestor controale este ”să exercite o presiune maximă  în căutarea traficanţilor” şi ”să protejeze persoanele care traversează adesea în mod clandestin frontierele, fără apă şi aproape fără aer”, subliniază ea.

Imigraţia a redevenit în septembrie, în urma unor semnale de alarmă ale unor comunităţi depăşite şi unor controverse cu Italia, un subiect fierbinte în Germania şi obligă coaliţia guvernamentală de centru stânga să acţioneze.

Poliţia federală a înregistrat aproximativ 71.000 de intrări ilegale în ţară în acest an, precizează într-un comunicat Ministerul de Interne.

”Principalele ţări de origine sunt Siria, Afganistan, Turcia şi Irak”, precizează el.

Ministrul nu a anunţat însă controale fixe, aşa cum cer conservatorii din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU), principala formaţiune din opoziţie, o măsură excepţională pe teritoriul Uniunii Europene (UE), pe care este necesar să o avizeze Comisia Europeană (CE).

Singurele puncte fixe de control la intrarea în Germania se află la frontiera cu Austria - o moştenire a crizei migraţiei din perioada 2015-2016, când prima economie europeană a găzduit peste un milion de refugiaţi.

Faeser cere ţărilor de la frontiera externă a UE - inclusiv Italia - ”să apere mai bine frontierele” şi ”să aplice procedurile” prevăzute de Comisie, în contextul unei tensionări a relaţiilor cu Roma în probleme de migraţie.

Berlinul anunţa la mijlocul lui septembrie că nu mai primeşte migranţi provenind din Italia - aşa cum prevede Planul European de Solidaritate -, după ce Roma a decis să deroge de la obligaţiile care-i revin de a prelua solicitanţi de azil repinşi în alte ţări.

În lipsa acestei bune cooperări, ”frontierele deschise în interiorul UE sunt un pericol”, avertizează Nancy Faeser.

Aceste anunţuri intervin cu mai puţin de două săptămâni înaintea unor alegeri regionale cu valoare de test pentru Olaf Scholz, în Bavaria şi Hesse.

Ministrul german de Interne Nancy Faeser candidează din partea Partidului Social Democrat (SPD, centru-stânga) al lui Olaf Scholz în landul Hesse.â

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.