Georgia şi NATO au lansat luni manevre militare comune, în această fostă republică sovietică din Caucaz, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, o posibilitate denunţată de Moscova drept o atingere în sfera sa tradiţională de influenţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizate într-un centru de antrenament NATO la Krtsanisi, în regiunea capitalei georgiene Tbilisi, aceste manevre - care urmează să dureze 12 zile - reprezintă ”o etapă în consolidarea cooperării militaro-politice între NATO şi Georgia”, apreciază, într-un comunicat, Ministerul georgian al Apărării.

La exerciţii iau parte 350 de militari din Statele Unite, Regatul Unit, Franţa Germania şi alte 17 state membre ale Alianţei.

Reprezentanţi ai unor ţări din afara NATO, precum Azerbaidjanul, Finlanda şi Suedia, sunt de asemenea prezenţi, anunţă ministerul georgian.

Această cooperare vizează ”să consolideze capacităţile defensive ale Georgiei” şi ”nu este îndreptată împotriva niciunei ţări terţe”, a declarat pentru presă adjunctul ministrului georgian al Apărării Lela Chikovani.

O eventuală aderare a Tbilisi la NATO, din care fac parte mai multe ţări cadrul fostului bloc comunist, este considerată de către Moscova un amestec occidental în sfera sa de influenţă.

În august 2008, Rusia şi Georgia s-au înfruntat într-un război-fulger de cinci zile, după ce Tbilisi a lansat o operaţiune militară în Osetia de Sud, cu scopul de a prelua controlul în regiunea separatistă.

Un acord de pace a permis încheierea conflictului militar, însă, la 26 august 2008, Moscova a recunoscut ”independenţa” Osetiei de Sud şi a Abhaziei, unde îşi memnţine, până în prezent, o puternică rezenţa militară, denunţată de Georgia drept o ”ocupaţie”.

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin efectuează luni o vizită în Crimeea, pentru a sărbători cinci ani de la anexarea de către Rusia a acestei peninsule ucrainene, condamnată de Kiev şi Occident, dar salutată de o majoritate a ruşilor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.