Preşedintele Comitetului şefilor de stat major din SUA, generalul Mark Milley, a declarat joi că există o probabilitate scăzută a unui atac al Chinei împotriva Taiwanului, pe termen scurt, Beijingul având nevoie să îşi dezvolte mai întâi capabilităţile necesare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce în Taiwan şi printre unii parlamentari americani a crescut îngrijorarea cu privire la activitatea militară chineză în apropierea insulei, cum ar fi avioanele care survolează în zona de identificare a apărării aeriene din Taiwan, oficialii militari americani au declarat pentru Reuters că astfel de mişcări nu sunt prea îngrijorătoare.

Generalul Milley le-a spus congresmenilor că, deşi Taiwanul este încă un interes naţional central al Chinei, ”există puţine intenţii sau motivaţii în acest moment pentru a face acest lucru prin mijloace militare”.

"Nu există niciun motiv să o facă din punct de vedere militar şi ei ştiu asta. Deci, cred că probabilitatea este scăzută, în viitorul imediat, pe termen scurt. Evaluarea mea în ceea ce priveşte capacitatea, cred că China are o cale de urmat pentru a dezvolta capacitatea reală, serioasă, pentru a efectua operaţiuni militare pentru a ocupa prin mijloace militare întreaga insulă Taiwan, dacă ar dori să facă acest lucru", a spus Milley în timpul unei audieri în Congres.

Statele Unite sunt cel mai puternic susţinător internaţional al Taiwanului şi principala sursă de arme a sa, ceea ce enervează China.

Beijingul spune că insula guvernată democratic face parte dintr-o ”singură China” şi denunţă în mod obişnuit implicarea străină, ca o ingerinţă în afacerile sale interne.

Membrii democraţi şi republicani ai Camerei Reprezentanţilor a SUA vor introduce săptămâna aceasta o legislaţie care urmăreşte să crească sprijinul SUA pentru Taiwan, parte a efortului depus de Congres pentru a adopta o atitudine fermă în relaţiile cu China.

Liderii NATO, încurajaţi de preşedintele SUA Joe Biden, au avertizat luni, în timpul summitului de la Geneva, că China prezintă ”provocări sistemice”, adoptând o poziţie mai puternică faţă de Beijing.

La începutul acestei săptămâni, douăzeci şi opt de avioane ale forţelor aeriene chineze, inclusiv avioane de luptă şi bombardiere cu capacitate nucleară, au intrat în zona de identificare a apărării aeriene din Taiwan, efectuând cea mai mare incursiune raportată până în prezent.

La fel ca majoritatea ţărilor, Statele Unite nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.