Guvernul britanic a denunţat vineri noaptea ”confiscarea inacceptabilă a două nave” - una britanică şi una liberiană - de către Iran, relatează AFP. Gardienii Revoluţiei au anunţat vineri că au ”confiscat” petrolierul britanic Stena Impero, în Strâmtoarea Ormuz, proprietarul petrolierului confirmând că a pierdut contactul cu nava în urma unui ”atac”. Statele Unite au denunţat ”supralicitarea violenţei” Iranului, după ce CNN a dezvăluit că Iranul a imobilizat un al doilea petrolier britanic, care naviga sub pavilion liberian - MV Mesdar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 23:56 - Londra denunţă ”confiscarea inacceptabilă” a ”două nave” de către Iran

Guvernul britanic a denunţat vineri noaptea ”confiscarea inacceptabilă a două nave” - una britanică şi una liberiană - de către Iran, relatează AFP.

”Sunt extrem de îngrijorat de confiscarea a două nave de către autorităţile iraniene în Strâmtoarea Ormuz”, a declarat ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt, citat într-un comunicat, denunţând ”confiscări inacceptabile”.

Este vorba despre un bastiment britanic şi unul ”navigând sub pavilion liberian”, a precizat Hunt.

Jeremy Hunt urma să asiste la o reuniune de urgenţă în vederea examinării ”a ceea ce ştim şi ceea ce putem face pentru a securiza rapid eliberarea celor două nave”.

Ambasadorul britanic se află, de asemenea, ”în contact” cu Ministerul iranian de Externe în vederea ”rezolvării situaţiei”.

Echipajele celor două nave ”sunt alcătuite din (membri) de mai multe naţionalităţi, însă, din câte am înţeles, nu sunt cetăţeni britanici la bord”, a precizat Jeremy Hunt.

UPDATE 23:06 - Iranul ar fi imobilizat un al doilea petrolier britanic, sub pavilion liberian, MV Mesdar, dezvăluie CNN

Preşedintele american Donald Trump le-a sugerat unor jurnalişti, la Casa Albă, că Teheranul ar putea să fi imobilizat o a doua navă.

”Ar putea să fi fost una, ar putea să fie două”, a declarat el, fără să facă alte precizări.

Gardienii Revoluţiei au anunţat vineri că au ”confiscat” un petrolier britanic, Stena Impero, în Strâmtoarea Ormuz. Bastimentul a fost imobilizat de către Forţele navale ale Gardienilor Revoluţiei din cauza ”nerespectării codului maritim internaţional”, ”la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime a provinciei Hormozgan”, anunţă ei într-un comunicat postat pe site-ul lor, Sepahnews.

Stena Impero "a fost adus până la coastă, după ce a fost confiscat, şi predat Autorităţii pentru (a putea începe) procedura legală şi de anchetă”, precizează Gardienii, armata ideologică a Republicii islamice în acest scurt comunicat.

Stena Bulk, proprietarul suedez al petrolierului ”confiscat” de către Gardienii Revoluţiei, a anunţat că a pierdut contactul cu Stena Impero în urma unui ”atac”.

Potrivit CNN, care citează un oficial american, Iranul a imobilizat un al doilea petrolier britanic, care naviga sub pavilion liberian - MV Mesdar.

Donald Trump a dat asigurări că Statele Unite ”vor discuta” şi ”vor coopera cu Regatul Unit” pe tema petrolierului britanic.

”Este a doua oară în puţin mai bine de o săptămână când regatul Unit este luat ca ţintă de către supralicitarea violenţei regimului iranian”, declara un pic mai înainte, citat într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale americane Garett Marquis.

”Statele Unite vor continua să coopereze cu aliaţii şi partenerii lor în vederea apărării securităţii şi intereselor lor, în faţa unui comportament nefast al Iranului”, a subliniat Garett Marquis.

UPDATE 22:32 - Stena Bulk, proprietarul suedez al petrolierului ”confiscat” de către Gardienii Revoluţiei, anunţă că a pierdut contactul cu Stena Impero în urma unui ”atac”

Proprietarul suedez al unui petrolier care naviga sub pavilion britanic, ”confiscat” de către Gardienii iranieni ai Revoluţiei, a confirmat vineri că a pierdut contactul cu nava, în urma unui ”atac” în Strâmtoarea Ormuz, relatează AFP.

”Nava noastră, Stena Impero, a fost atacată de către aeronave mici şi un elicopter neidentificate, în timp ce tranzita Strâmtoarea ormuz, în apele internaţionale”, a anuţat compania Stena Bulk într-un comunicat.

”În prezent nu putem să contactăm nava, care se îndreaptă către nord, spre Iran”, a adăugat compania.

Anunţul confiscării Stena Impero intervine la câteva ore după ce Curtea Supremă a Gibraltarului a decis să prelungească cu 30 de zile imobilizarea petrolieruluiiranian Grace 1.

Nava a fost imobilizată la 4 iulie de către autorităţile din Gibraltar, un teritoriu britanic situat în sudul Spaniei, care-l suspectează că livra petrol brut Siriei, încălcând astfel sancţiuni impuse de Uniunea Europeană (UE) regimului de la Damasc al lui Bashar al-Assad.

Teheranul a negat această acuzaţie şi a denunţat un act de ”piraterie” a navei sale, încărcate cu 2,1 milioane de tone de ţiţei.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei ameninţa marţi că Iranul ”nu va lăsa această reavoinţă fără răspuns”.

”Îi vom răspunde la momentul şi la locul oportune”, afirma el, fără să facă alte precizări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.