Miniştii de Externe din G7 se reunesc, sâmbătă şi duminică, la Liverpool, pentru a arăta unitate în faţa “agresorilor mondiali” şi să discute în special despre Rusia, ale cărei manevre la frontiera ucraineană îngrijorează, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a cărei ţară se află la preşedinţia G7, se aşteaptă ca la reuniune să se prezinte “un front unit în faţa agresorilor mondiali”. Ea le va cere omologilor săi din G7 “să prezinte un front unit faţă de comportamentele răuvoitoare, inclusiv poziţiile Rusiei faţă de Ucraina, şi un angajament în materie de securitate şi susţinere economică pentru apărarea “frontierelor libertăţii” în lume.

De câteva săptămâni, NATO, SUA şi naţiunile europene acuză Rusia că vrea să invadeze Ucraina, ceea ce Moscova neagă.

Liz Truss, care l-a înlocuit pe Dominic Raab în septembrie în fruntea diplomaţiei britanice, a avertizat miercuri, în primul său mare discurs de politică externă, că Rusia ar comite “o greşeală strategică” dacă va invada Ucraina.

Aceste afirmaţii vin după ce şi preşedintele american Joe Biden l-a anunţat pe omologul său rus Vladimir Putin că Rusia se va expune unor sancţiuni dure în cazul unei ofensive militare în Ucraina.

În afara acestui subiect sensibil, miniştii de Externe din Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie vor discuta şi despre crizele în curs, în special despre Myanmar. De asemenea miniştii ar urma să îi ceară Iranului să înceteze intensificarea activităţilor nucleare şi să revină în acordul de la Viena.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.