Angela Merkel refuză să meargă, în iunie, la un summit G7 în Statele Unite, aşa cum a propus preşedintele american Donald Trump, din cauza pandemiei de coronavirus, a declarat, vineri, pe site-ul Politico, purtătorul de cuvânt al cancelarului german.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În prezent, ţinând cont de situaţia generală, ea nu poate accepta o participare în persoană, o călătorie la Washington", a declarat mass-mediei americane online purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.

"Cancelarul federal îi mulţumeşte preşedintelui Trump pentru invitaţia sa la summitul G7", a adăugat el. 

Merkel, om de ştiinţă ca formare, este primul lider din G7 (Japonia, Canada, Regatul Unit, Franţa, Germania, Italia) care refuză formal această invitaţie. 

Vârsta cancelarului Merkel, 65 de ani, la fel ca cea a premierului japonez Shinzo Abem o expune unui risc mai mare decât media, în raport cu epidemia de Covid-19. 

Statele Unite au cei mai mulţi morţi din lume - peste 100.000 şi 1,7 milioane de cazuri de contaminare. 

Casa Albă a anunţat la mijlocul lui martie că renunţă, din cauza epidemiei, la întâlniri în persoană cu şefi de state şi de guverne din G7 şi preferă să organizeze o videoconferinţă.                

Dar săptămâna trecută, Donald Trump a anunţat un summit care ar avea loc în iunie "în esenţă la Casa Albă", chiar dacă unele întâlniri ar putea fi organizate la reşedinţa prezidenţială de la Camp Davis, în statul vecin Maryland. 

Vineri, Casa Albă a afirmat că preşedintele american şi premierul britanic Boris Johnson, care s-a vindecat de coronavirus, au vorbit şi au "convenit asupra importanţei unei reuniuni G7 cu prezenţa liderilor în persoană, într-un viitor apropiat".                

Primele reacţii ale liderilor G7 la propunerea lui Trump au fost prudente. Preşedintele francez Emmanuel Macron sau cel al Consiliului European, Charles Michel, au spus că sunt dispuşi să participe "dacă le permit condiţiile sanitare". 

Premierul canadian Justin Trudeau a subliniat importanţa "recomandărilor experţilor". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.