Fostul primar al Lyonului Gérard Collomb, un fost ministru de Interne, a murit la vârsta de 76 sâmbătă seara, a anunţat soţia sa, Caroline Collomb, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gérard Collomb, un susţinător din primul moment al preşedinteşui francez Emmanuel Macron, anunţa în septembrie 2022 că suferă de un cancer la stomac.

”El a dorit, atunci când a devenit evident că boala sa nu putea fi învinsă prin vreun tratament împotriva cancerului, să fie sedat profund, lucru care i-a permis să se stingă liniştit alături de ai săi” sâmbătă, către ora locală 21.00 (22.00, ora României), a anunţat ea într-un scurt mesaj.

Născut la 20 iunie 1947, la Chalon-sur-Saône, fiul unei menajere şi unui muncitor metalurgist, acest profesor de literatură clasică, un fan al lui Eddy Mitchell, a impulsionat transformarea Lyonului într-o metropolă modernă în mandatele sale succesive.

Gérard Collomb a fost puternic legat de oraşul Lyon, al cărui primar a fost din 2001 şi până în 2017 şi din 2018 şi până în 2020, după ce a fost consilier municipal din 1977 şi până în 1995.

Un socialist, el a fost unul dintre susţinătorii din primul moment ai candidaturii lui Emmanuel Macron la preşedinţie în 2017.

Numit ministru de interne în primul mandat al lui Emmanuel Macron, el a plecat din Guvern în octombrie 2018, declarând că demisia sa avea legătură cu o dorinţă a sa de a recuceri Lyonul.

La predarea ştafetei, în octombrie 2018, el declara în faţa lui Édouard Philippe, la acea vreme premier şi ministru interimar de Interne, că a fost ”în toate aceste cartiere (...), de unde vine sensul expresiei recucerire republicană (...). Azi trăim alături, dar mă tem că mâine am putea trăi faţă în faţă”.

Mai târziu el avea să mărturisească că adevăratul motiv al demisie sale a fost un dezacord cu Macron pe tema politicii migraţiei.

”Dacă aş fi spus asta la acea vreme, i-aş fi făcut foarte rău lui Emmanuel Macron. Dacă aş fi vorbit înaintea prezidenţialelor, intervenţia mea ar fi putut inversa rezultatul acestor alegeri, iar Marine Le Pen ar fi putu fi aleasă. De aceea am tăcut”, declara el la sfârşitul lui 2022 într-un interviu acordat Le Point.

După ce a plecat din Guvern, s-a întors în postul de primar al Lyonului, însă a eşuat în 2020 să obţină conducerea oraşului, o lovitură dură pentru cel care a încarnat metropola timp de peste 20 de ani.

După eşecul în alegerile muncicipale din iunie 2020, Gérard Collomb a rămas foarte activ pe scena politică locală, în pofida faptului că din cauza bolii a ieşit în public rar.

Căsătorit din 2001 cu Caroline, el lasă în urma sa cinci copii, dintre care trei din două căsătorii precedente.

”El a fost demnul sucesor al lui Edouard Herriot. Lionezii au rămas orfani şi le împărtăşesc tristeţea”, a scris pe X Emmanuel Macron.

Primarul ecologist al Lyonului Grégory Doucet l-a salutat pe ”acest primar transformator şi umanist care a marcat pentru totdeauna istoria Lyonului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.