Furtuna tropicală Pamela a redevenit un urgan înainte să atingă coasta de la Oceanul Pacific a Mexicului (vest), cu rafale de vânt şi valuri periculoase în zona de coastă, avertiza Centrul Naţional american al Uraganelor (NHC), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pamela, retrogradată marţi seara de la statutul de uragan la cel de furtună tropicală, a depăşit vârful de sud al Baja California şi a atins uscatul la nord de portul mexican Mazatlan, în statul Sinaloa (nord-vest), potrivit AP.

Ploi puternice provocate de furtună au condus la anularea unor zboruri şi la implementarea unor măsuri preventive vizând turişti şi locuitori ai acestui oraş, potrivit autorităţilor locale.

NHC avertiza cu privire la o ameninţare ”semnificativă” de revărsări bruşte de ape şi alunecări de teren la trecerea Pamelei prin statele mexicane Sinalo, Durango şi Baja.

Centrul a avertizat de asemenea cu privire la riscul unor valuri ”importante şi distrugătoare” care pot cauza inundaţii în zona de coastă.

Statul Sinaloa a fost plasat în stare de alertă ca măsură de precauţie.

În total 16 turişti americani, ale căror zboruri au fost anulate, aufost transferaţi într-un adăpost, a anunţat coordonatorul Protecţiei Civile locale Eloy Ruiz.

Populaţia unui număr de cel puţin 80 de cartiere cu risc a fost îndemnată să se retragă în adăposturi.

Uraganul ar urma să slăbească apoi în intensitate, să redevină furtună tripicală şi să-şi continue drumul către nord-est.

El ar putea afecta Texasul şi Oklahoma miercuri şi joi, prin ”inundaţii bruşte şi urbane considerabile”.

Din cauza poziţiei sale, Mexicul este afectat frecvent de furtuni tropicale şi uragane, atât pe coastele de la Pacific, cât şi de la Oceanul Atlantic.

La sfârşitul lui august, un tânăr spaniol a murit în urma surpării unui hotel într-o staţiune balneară, iar o femeie a fost dată dispărută în statul Jalisco (vest) după trecerea uraganului Nora.

Cu o săptămâna mai înainte, uraganul Grace, de categoria 3, a atins uscatul la Veracruz (est) şi s-a soldat cu cel puţin 11 morţi în acest stat şi în statul Puebla (centru).

În septembrie, uraganul Olaf a atins uscatul la Los Cabos, în Baja California de Sud şi a cauzat precipitaţii puternice şi pagube minore.

O influenţă a încălzirii globale asupra formării furtunilor tropicale nu a fost stabilită, însă creşterea încălzirii mării le furnizează ”carburant”, care le creşte intensitatea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.