Furtuna tropicală Amanda, prima din acest sezon în Oceanul Pacific, s-a abătut duminică asupra Guatemalei şi El Salvadorului şi a ucis cel puţin 14 persoane în această din urmă ţară, în care s-a decretat starea de urgenţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Puternica furtună Amanda se află de sâmbătă în largul coastelor Guatemalei şi provoacă intemperii puternice, care mătură cele două ţări din America Centrală - provocând revărsări de ape şi pene de curent generalizate.

Din cauza riscului unor alunecări de teren, preşedintele salvadorian Nayib Bukele a decretat duminică starea de urgenţă pe o perioadă de 15 zile, care poate fi prelungită.

”Am trăit o situaţie destul de dificilă (...). Înregistrăm 14 decese”, iar ”acest număr poate creşte”, a declarat ministrul de Interne salvadorian Mario Duran.

Zece oameni au murit în capitala San Salvador şi la periferia acesteia, iar trei membri ai aceleiaşi familii au murit la San Juan Opico, în departamentul La Libertad (centru), potrivit autorităţilor, care nu au precizat unde a avut loc al 14-lea deces. De asemenea, o persoană a fost dată dispărută la San Salvador.

La San Salvador, cel puţin 4.200 de persoane s-au refugiat în adăposturi deschise de Protecţia Civilă după ce şi-au pierdut casele sau au fost evacuate din cauza unor riscuri, potrivit primarului capitalei, Ernesto Muyshondt.

”Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, o urgenţă de mare amploare, care se adaugă altei urgenţe enorme, cum ţara noastră nu a mai cunoscut vreodată”, a declarat Muyshondt, referindu-se la pandemia covid-19.

Protecţia Civilă salvadoriană a instituit anterior o alertă cod roşu, implicând salvarea vctimelor de către brigăzi organizate de salvatori şi armată.

Directorul Protecţiei Civile salvadoriene William Hernandez a anunţat inundarea a peste 200 de case în întreaga ţară, provocată de revărsări ale unor fluvii şi evacuarea riveranilor.

Hernandez a anunţat de asemenea alunecări de teren, inundarea unor străzi şi pene de curent.

”În orele următoare va continua să plouă, ceea ce va provoca o creştere (a debitului) fluviilor, torente de noroi ar putea avea loc pe drumuri (...) şi inundaţii pe coasta de sud”, a anunţat Agenţia guatemaleză de prevenire a catastrofelor (Conred).

Cum ploile urmează să continue până luni, Ministerul salvadorian al Mediului a cerut populaţiei să se pregătească de ”probabilitatea puternică” a unor multiple alunecăride teren şi torente de noroi.

Ministrul Mediului Fernando Lopez a anunţat că ploi diluviene au deversat în ultimele ore 400 de milimetri de apă, în contextul în care media anuală este de 1.800 de milimetri.

În El Salvador, o ţară cu 6,6 milioane de locuitori, 87% dintre cei 20.742 de kilometri pătraţi ai teritoriului sunt consideraţi foarte vulnerabili la fenomene climatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.