Guvernul spaniol a fost nevoit miercuri să apere organizarea unui mare marş feminist la 8 martie, la Madrid, în plină răspândire a noului coronavirus, după ce Garda Civilă a publicat un raport răsunător care critică autorizarea acestei manifestaţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prima zi a unui doliu naţional de zece zile, în memoria celor peste 27.000 de morţi din cauza covid-19, ministrul de Interne Fernando Grande-Marlaska a fost criticat dur din cauză că l-a destituit din funcţie pe colonelul care a supervizat acest raport.

Partidul Popular (PP), principala formaţiune conservatoare, a cerut demisia ministrului.

”Cerem să daţi socoteală pentru că aţi subminat independenţa justiţiei în ancheta cu privire la posibile delicte la manifestaţia de 8 martie, la care mii de vieţi au fost puse în pericol”, a denunţat în Parlament liderul PP Pablo Casado.

Acest foileton a început cu deschiderea unei anchete la polul instrucţiei de la Madrid, în urma unei plângeri depusă de o persoană cu privire la gestionarea pandemiei covid-19, într-una dintre ţările cu cei mai mulţi morţi la milionul de locuitori din lume.

O judecătoare de instrucţie l-a citat să compară, la 5 iunie, pe prefectul regiunii Madrid, socialistul Jose Manuel Franco, criticat din cauză că a autorizat manifestaţii în această perioadă, în raportul copleşitor al Gărzii Civile.

În acest raport, pe care AFP scrie că l-a putut consulta, se arată că prefectura ”cunoştea pericolul pe care-l reprezenta” o manifestaţie în masă la 8 martie, cu puţin înainte de instaurarea, la 14 martie, a unei izolări a populaţiei în vederea opririi răspândirii virusului.

În raport este criticat şi şeful Centrului de alerte sanitare Fernando Simon, din cauză că nu a recomandat să nu se manifesteze, în pofida faptului că l-a avertizat pe conducătorul unei comunităţi evangheliste spaniole, la 6 martie, că ”în niciun caz” nu poate organiza un congres, prevăzut ulterior, al unor credincioşi din numeroase ţări.

Cu toate acestea, peste 100.000 de persoane au manifestat la Madrid şi în alte oraşe la 8 martie, ca în fiecare an, de Ziua Internaţională a Fameii. Numeroşi membri ai Guvernului lui Pedro Sanchez, care se revendică feminist, au participat la marş, iar trei au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus la scurt timp după aceea.

Fernando Simon a subliniat marţi că efectul acestei manifestaţii asupra răspândirii epidemiei a fost ”marginal”, în contextul în care în acelaşi weekend a avut loc în capitala spaniolă un meci de fotbal, când metroul a continuat să circule în mod normal, iar Partidul Vox (extremă dreapta) a organizat un miting. Mai mulţi lideri Vox au contractat de asemena virusul.

Simon estimează că creşterea acestor cazuri înregistrate la 9 martie nu este ”imputabilă weekendului 7-8” martie, ci sfârşitului lunii februarie, în contextul în care boala are nevoie de două săptămâni de incubare.

”Ceea ce ar fi imputabil ar fi ceea ce s-a întâmplat 16 sau 17 zile mai târziu (...), dar nu se observă o variaţie care să poată fi asociată acestui weekend, ci doar evoluţia aşteptată a curbei contagiunii”, aflată atunci în plină ascensiune, a dat el asigurări.

MINISTRUL SE APĂRĂ

Ministrul Grande-Marlaska l-a demis luni din funcţia de şef al Gărzii Civile din Madrid pe colonelul Diego Pérez de los Cobos, care a coordonat raportul.

”Puterea executvă nu poate să exercite presiuni în acest fel”, a declarat pentru AFP José Cobo, de la Asociaţia Spaniolă a Gărzilor Civile (AEGC), care îl suspectează pe ministru că ştia despre raport şi că l-a destituit pe colonel din aceasă cauză.

Ministrul Grande-Marlaska, un fost judecător antiterorist, a respins aceste suspiciuni în Parlament. El a declarat că destituirea lui Pérez de los Cobos făcea parte dintr-o remaniere prevăzută de către conducerea Gărzii Civile şi că nu a avut acces la raportul trimis judecătoarei.

”Nu a existat vreun amestec (al Executivului) în altă  putere a statului şi nu va avea loc atât timp cât sunt ministru de Interne”, a declarat el în faţa deputaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.