Peste 200 de persoane au fost confirmate ca fiind moarte în Malawi, după ce furtuna tropicală Freddy a trecut prin sudul Africii pentru a doua oară în decurs de o lună, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cantităţi uriaşe de apă maronie s-au revărsat în cascadă prin cartiere, spulberând case. Echipele de salvare sunt copleşite şi folosesc lopeţi pentru a încerca să găsească supravieţuitori îngropaţi în noroi.

Centrul comercial din Malawi, Blantyre, a înregistrat cele mai multe decese, inclusiv zeci de copii.

Agenţiile de ajutorare avertizează că dezastrul natural va exacerba o epidemie de holeră în Malawi.

Guvernul a declarat stare de dezastru în 10 districte din sudul ţării care au fost cel mai grav afectate de furtună.

"Avem râuri care se revarsă, avem oameni care sunt luaţi de apele curgătoare, avem clădiri care se prăbuşesc", a declarat pentru BBC purtătorul de cuvânt al poliţiei, Peter Kalaya.

Oficialii de la principalul spital de referinţă din oraş au declarat că nu pot face faţă numărului mare de cadavre pe care îl primesc.

Organizaţia ”Medici fără frontiere” a transmis că peste 40 de copii au fost declaraţi morţi la sosirea la spital.

Oficialii au făcut apel la familiile îndoliate să colecteze cadavrele pentru a le înmormânta, deoarece morga spitalului nu mai avea spaţiu.

Agenţia guvernamentală de ajutorare în caz de dezastru a declarat că peste 20.000 de persoane au fost strămutate.

Se aşteaptă ca numărul morţilor să crească, deoarece unele zone rămân izolate din cauza ploilor neîncetate şi a vântului violent.

De asemenea, furtuna a paralizat alimentarea cu energie electrică din Malawi, majoritatea regiunilor ţării suferind pene de curent prelungite.

Compania naţională de electricitate a declarat că nu a reuşit să pună în funcţiune centrala hidroelectrică, deoarece aceasta a fost plină de moloz.

Comunităţile sărace dens populate, care trăiesc în case din cărămidă şi noroi, au fost cele mai afectate.

Unele dintre aceste case s-au prăbuşit în apele de inundaţie, în timp ce altele au fost complet măturate.

Prăbuşirea drumurilor şi a podurilor a îngreunat operaţiunile de salvare, în timp ce nici elicopterele nu au putut fi folosite din cauza ploilor abundente şi a vântului puternic.

Guvernul a făcut apel la ajutor pentru zecile de mii de persoane care au rămas fără hrană şi adăpost.

Freddy este cel mai puternic ciclon tropical înregistrat vreodată şi ar putea fi şi cel mai longeviv, potrivit Organizaţiei Mondiale de Meteorologie.

Duminică, furtuna a lovit Mozambicul sub formă de ciclon - pentru a doua oară în mai puţin de o lună - după ce a lovit naţiunea insulară Madagascar din Oceanul Indian, provocând distrugeri grave.

A fost dificil să se determine amploarea pagubelor provocate în Mozambic şi numărul de morţi, deoarece alimentarea cu energie electrică şi semnalul telefonic au fost întrerupte în unele părţi ale zonelor afectate.

Până în prezent au fost raportate aproximativ 20 de decese.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.