Ciclonul tropical Freddy, care a provocat deja zeci de decese, este pe cale să doboare recordul pentru cea mai lungă durată a unei furtuni de acest tip, părând să fie pe cale să lovească Mozambicul pentru a doua oară, la mai mult de două săptămâni de la prima sa dezlănţuire în această ţară aflată pe coasta estică a Africii, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ciclonul a făcut deja pagube imense în Mozambic şi Madagascar, ucigând cel puţin 21 de persoane în ambele ţări şi provocând strămutarea a mii de persoane.

Este o furtună "foarte rară", potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale, care a calificat parcursul de până acum al ciclonului Freddy drept "incredibil şi periculos".

Ciclonul s-a dezvoltat la 6 februarie în largul coastei de nord-vest a Australiei, înainte de a se deplasa mii de kilometri prin sudul Oceanului Indian spre sud-estul Africii, afectând pe drum insulele Mauritius şi La Réunion.

Furtuna a lovit coasta de est a Madagascarului la 21 februarie, înainte de a se dezlănţui în Mozambic câteva zile mai târziu, aducând ploi torenţiale, rafale distrugătoare de vânt şi inundaţii care au năruit case şi au afectat aproape 2 milioane de oameni.

"Freddy are un impact socio-economic şi umanitar major asupra comunităţilor afectate", a declarat Johan Stander, directorul Organizaţiei Meteorologice Mondiale, într-un comunicat.

Ciclonul a făcut apoi o buclă înapoi spre Canalul Mozambic, câştigând energie din apele calde, şi s-a îndreptat spre coasta de sud-vest a Madagascarului.

Ciclonul se îndepărtează acum de zonă şi se aşteaptă să se intensifice în timp ce se îndreaptă din nou spre Mozambic, unde ar putea atinge ţărmul, pentru a doua oară, în cursul acestei săptămâni, potrivit meteorologilor.

Freddy, despre care meteorologii spun că s-a intensificat de şase ori, a doborât deja recordurile din emisfera sudică pentru cea mai mare "energie acumulată de un ciclon", un indicator ce se referă la puterea sa în raport cu timpul.

Organizaţia Meteorologică Mondială monitorizează ciclonul Freddy să vadă acum dacă va deveni şi cel mai longeviv ciclon din lume, depăşind recordul actual, deţinut de taifunul John, care a durat 31 de zile în 1994. "În acest moment, se pare că avem un nou deţinător al recordului pentru cel mai lung ciclon tropical înregistrat, dar continuăm să monitorizăm situaţia", a declarat marţi, într-un comunicat, Randall Cerveny, raportor pentru fenomene meteorologice şi climatice extreme.

Deşi este prea devreme pentru a spune ce impact a avut criza climatică asupra ciclonului Freddy, oamenii de ştiinţă au declarat că schimbările climatice fac ca aceste furtuni tropicale să devină mai intense şi mai puternice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.