Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care vrea o prelungire a armistiţiului care expiră luni, este de acord să elibereze, în afară de femei şi copii, bărbaţi bătrâni, însă 40 de femei ostatice şi copii ostatici nu se află în mâinile sale, ci ar fi ţinuţi ostatici de civili şi alte grupări armate, declară premierul din Qatar Mohammed ben Abdulrahman al-Thani cotidianului britanic Financial Times (FT).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hamasul nu este singura grupare armată din Fşia Gaza.

Jihadul Islamic, altă grupare islamistă, cooperează cu Hamasul.

Hamasul vrea să profite de o prelungire a armistiţiului pentru a căuta ostaticii.

Israelul a prezentat o listă cu numele altor 90 de copii şi femei, iar fără probe de viaţă nu va accepta o prelungire a armistiţiului, anunţă premierul Qatarului.

”Vrem să vedem acest război încetând”, subliniază el ”şi să găsim o soluţie la îngrijorările” Israelului.

Însă Israelul nu se concentrează doar asupra ”eliberării ostaticilor”.

”Dacă lucrurile evoluează în direcţia bună, vom putea începe negocieri cu privire la altă categorie (de ostatici)”, subliniază premierul din Qatar.

Un armistiţiu prea lung i-ar permite Hamasului să se consolideze şi să-şi continue acţiunile împotriva Israelului, se tem numeroşi observatori.

Însă eliberarea ostaticilor este unul dintre scopurile războiului Israelului în Fâşia Gaza şi nu poate scăpa o asemenea ocazie.

”Până la urmă, distrugerea Hamasului”, alt scop al războiului siraelian, ”nu a avut loc niciodată. Asta nu va face decât să alimenteze extremismul şi radicalizarea”, subliniază Mohammed ben Abdulrahman al-Thani.

”Avem nevoie de o soluţie politică care să garanteze securitatea poporului palestinian şi a poporului israelian”, subliniază premierul Qatarului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.