Franţa urmează să livreze Ucrainei alte 40 de rachete cu rază lungă de acţiune de tip SCALP şi ”sute de bombe”, anunţă preşedintele francez Emmanuel Macron, care urmează să efectueze o vizită la Kiev ”în februarie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Franţa este ”pe cale să finalizeze un acord” de securitate cu Ucraina - de tipul celui încheiat vineri de Regatul Unit cu Kievul, pe o perioadă de zece ani, a anunţat marţi seara, într-o conferinţă de presă la televiziunea TF1 Emmanuel macron.

Franţa şi Uniunea Europeană (UE) urmeză ”să ia decizii noi în săptămânile şi lunile următoare pentru an u lăsa Rusia să câştige” Războiul din Ucraina, a subliniat el.

”Nu putem lăsa Rusia să câştige şi nu nu trebuie să o facem, pentru că atunci însăşi securitatea Europei şi întregii vecinătţi ruse ar fi pusă în discuţie”, a insistat Macron.

DEMOCRAŢIA ŞI PROBLEMA CHINEZĂ, PRIORITĂŢILE SUA

Întrebat despre perspectiva unei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale ameeicane, în noiembrie, care ar putea pune în discuţie susţinerea Ucrainei, Emmanuel Macron a răspuns că ”nu trebuie să ne interesăm de persoane. Trebuie să avem luciditatea de a vedea că Statele Unite ale Americii sunt un mare aliat căruia-i sărbătorim curajul” cu ocazia marcării a 80 de ani de la Debarcarea în Normandia, în iunie.

”Însă este o democraţie care treversează o criză, a cărei primă prioritate este ea însăşi, şi a cărei a doua prioritate este problema chineză”, a declarat el.

Macron a apărat, în acest context ”o Europă mai puternică, care ştie să se apere ea însăşi şi care nu depinde de alţii”.

El a evocat Războiul din Fâşia Gaza şi a explicat de ce Frabţa ”nu s-a alăturat unei coaliţii (americano-britanice) care a efectuat atacuri preventive împotriva huthi pe teritoriul lor” în Yemen.

Motivul este limpede - ”evitarea oricărei escaladări”, a subliniat şeful statului francez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.