Franţa susţine deplin vonţa Finlandei de a adera la NATO, căreia Moscova ameninţă să-i răspundă prin măsuri ”militaro-tehnice”, anunţă joi Palatul Élysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele republicii a anunţat că Franţa susţine deplin alegerea suverană a Finlandei de a adera rapid la NATO”, anunţă preşedinţia franceză, în urma unei discuţii între preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său finlandez Sauli Niinistö.

Pe de altă parte, aleşi-cheie democraţi şi republicani din Senatul Statelor Unite promit joi să susţină procesul aderării Finlandei şi Suediei la NATO.

În Statele Unite, Senatul aprobă tratatele, iar un vot cu o majoritate de două treimi a membrilor este necesară pentru ca Washngtonul să dea undă verde intrării în Alianţa Nord-Atlantică a Finlandei, care şi-a manifestat joi, în mod deschis, voinţa de a adera, iar o anunţare oficială a candidaturii la aderare urmează să fie făcută duminică, dar şi a Suediei, alt candidat.

”Dacă Suedia şi Finlanda decid să-şi prezinte candidatura pentru a deveni membre NATO, această Comisie lucrează deja în vederea garantării unui vot rapid”, a anunţat preşedintele democrat al Comisiei Afacerilor Externe, Bob Mendez.

Numă-rul doi republican în Comisie, Jim Risch, şi-a promis ”susţinerea Finlandei în acest proces. Candidatura finlandeză este un pas uriaş înainte în viitorul securităţii transatlantice”, în toiul războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina, a scris el într-un mesaj postat pe Twitter.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.