Franţa şi Rusia îndeamnă Iranul la responsabilitate în dosarul nuclear iranian, după ce acesta şi-a lansat producţia de uraniu metalic, ultima încălcare dintr-o serie a angajamentelor pe care şi le-a asumat prin Acordul de la Viena din 2015, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În apărarea spaţiului politic în vederea căutării unei soluţii negociate, îndemnăm Iranul să nu adopte nicio nouă măsură care să agraveze şi mai mult situaţia pe plan nuclear”, a îndemnat joi, într-un comunicat Ministerul francez de Externe.

”Înţelegem logica şi motivele Iranului, însă este necesar să dea dovadă de reţinere şi de o abordare responsabilă”, a declarat pentru agenţia rusă de presă RIA Novosti adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov.

Instalarea administraţiei lui Joe Biden în Statele Unite alimentează speranţe ale unor progrese diplomatice în acest dosar, după politica ”presiunii maxime” a predecesorului său Donald Trump.

Însă Teheranul, la fel ca Washingtonul, îndeamnă cealaltă parte să facă primul pas în vederea unei reluări a dialogului.

”Franţa se felicită de voinţa confirmată a noii administraţii americane de a reveni la o abordare diplomatică a dosarului nuclear iranian, în perspectiva unei reveniri în JCPoA”, acronimul englez al Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, apreciază Quai d'Orsay.

Serghei Riabkov îndeamnă, la rândul său, Statele Unite ”să ridice sancţiunile impuse Teheranului şi să nu treneze lucrurile în timp”.

Agenţia Internaţională a Energiei Atomcie (AIEA) a anunţat că a ”procedat la 8 februarie la verificarea a 3,6 grame de uraniumetalic la instalaţia din Ispahan”.

Aceasta nu este o surpriză - Iranul anunţa la jumătatea lui ianuarie că avansa în această direcţie -, însă subiectul este sensibil, deoarece uraniul metalic poate fi folosit în producerea armanentului nuclear.

Republica islamică neagă dintotdeauna că vrea să se doteze cu bomba atomică, în pofida faptului că AIEA a stabilit în 2011 contrariul.

Însă Parisul şi Moscova şi-au exprimat îngrijorarea.

”Acest lucru nu îndeamnă la optimism”, apreciază ministrul rus, în timp ce Franţa consideră că situaţia este îngrijorătoare din cauza ”acumulării încălcărilor de către Iran ale Acordului de la Viena”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.