Preşedintele francez Emmanuel Macron anunţă luni că Franţa a ”propus atât serviciilor ruse, cât şi partenerilor noştri din regiune, o cooperare sporită”. în urma atentatului sângeros de la Moscova revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic (SI), în pofida unor tensiuni puternice între Moscova şi Paris din cauza Războiului din Ucraina, iar Franţa intenţionează să menţină relaţii cu Rusia în domeniul lupta împotriva terorismului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această cooperare a fost propusă ”având în vedere informaţii de care dispun serviciile noastre şi elemente care pot fi utile ruşilor”, a precizat el.

Întrebat de presă dacă ar putea să discute despre acest subiect în mod direct cu preşedintele rus Vladimir Putin, Emmanuel Macron a răspuns că contacte urmează să aibă loc la nivel ”tehnic şi ministerial” ”într-o primă etapă”.

”Vom vedea cum va evolua contextul şi dacă zilele şi săptămânile viitoare vor justifica acest lucru”, a adăugat el.

Şeful statului francez a dezvăluit în Guyana, unde a sosit luni, că aripa grupării jihadiste ”implicată” în atacul de vineri de la Mosvova ”a făcut în acest ultime luni mai multe tentative” pe teritoriul trancez.

Gruparea Statul Islamic Khorasan (SI-K) ”a urzit acest atentat (din Rusia) şi l-a pus în aplicare”, a acuzat Emmanuel Macron, în pofida faptului că autorităţile ruse sugerează în mod public alte piste.

În urma acestui atac în capitala rusă, soldat cu 137 de morţi, Guvernul francez a decis duminică să ridice planul Vigipirate la nivelul ”urgenţă de atebtat” - cel mai înalt nivel -, ”având în vedere revedicarea atentatului de către Statul Islamic şi ameninţări la adresa” Franţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.