Poliţia franceză a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţi mascaţi în centrul Parisului miercuri, mii de persoane fiind prezente la marşul anual May Day pentru a protesta faţă de politicile preşedintelui francez Emmanuel Macron, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Un jurnalist Reuters a văzut cum poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de protestatari mascaţi, cu glugile pe cap, care se aflau chiar în primul rând.
 
Unii protestatari purtând hanorace sau veste galbene au răspuns prin aruncarea unor proiectile către poliţie. Imaginile de la televiziuni arată o dubă cu geamurile sparte. Mai multe persoane au fost rănite uşor.
 
Începând de după-amiază, principalul marş a putut în sfârşit să se deplaseze în partea sudică a capitalei franceze într-o atmosferă relativ calmă însă părea că vestele galbene şi persoanele extremiste dominau marşul, nu membrii sindicatelor. Sindicatul CGT a denunţat violenţa poliţiei.
 
“Când trebuia să înceapă marşul la 14:30, o represiune fără precedent şi arbitrară a avut loc în urma unor acte de violenţă ale unor părţi” se arată în comunicatul sindicatului. Este precizat că membrii sindicatului, printre care şi secretarul general, au fost victimele gazelor lacrimogene.
 
“Acest scenariu, scandalos şi fără precedent, este inacceptabil în democraţia noastră”, se arată în comunicat.
 
Poliţia franceză a avertizat marţi că ar putea exista ciocniri cu grupări anarhiste de extremă stânga cunoscute ca Black Blocs, după ce pe reţelele sociale au fost făcute apeluri privind violenţe.
 
Autorităţile au avertizat că marşurile din acest an ar putea fi tensionate, fiind prezenţi protestatari ai vestelor galbene, membrii sindicatelor dar şi elemente extremist, totul având loc la doar o săptămână după ce liderii vestelor galbene au respins categoric discursul preşedintelui Emmanuel Macron în care a anunţat reducerea taxelor.
 
Peste 7.400 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi în Paris miercuri, primind ordine de la Macron să aibă o atitudine „extrem de fermă” în faţa unor posibile violenţe, conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, Sibeth Ndiaye. Ea a afirmat că măsurile au ca scop protejarea protestatarilor paşnici precum şi a proprietarilor de magazine şi restaurante şi a altor cetăţeni.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.