Grupul francez DCNS a obţinut marţi, în defavoarea concurenţilor săi german şi japonez, un megacontract, estimat la o valoare de 34 de miliarde de euro, în vederea construirii viitoarei generaţii de submarine australiene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul australian Malcolm Turnbull a făcut acest anunţ marţi, într-o conferinţă de presă, la finalul unui proces de licitare care a durat mai mulţi ani, după ce a l-a informat pe preşedintele francez François Hollande.

Recomandarea comisiei însărcinate să studieze ofertele a fost "fără echivoc", a declarat şeful Guvernului australian. "Oferta franceză prezintă cele mai bune capacităţi care răspund nevoilor unice ale Australiei", a adăugat el.

Acest contract, în valoare de 50 de miliarde de dolari australieni (34,5 miliarde de euro) este cea mai importantă comandă militară a Australiei.

El priveşte 12 submarine oceanice, care urmează să înlocuiască submarinele actuale, de clasa Collins, care funcţionează cu diesel şi electricitate.

"Franţa este recunoscătoare pentru încrederea pe care i-o acordă Australia şi este mândră de excelenţa tehnologică de care au ştiut să dea dovadă întreprinderilor sale în această competiţie de nivel înalt", a anunţat Palatul Elysée într-un comunicat.

"Magnific succes al DCNS şi industriei noastre, mândrie faţă de inginerii, tehnicienii şi muncitorii noştri", a scris într-un mesaj postat pe Twitter premierul Manuel Valls. "Pălăria jos pentru parteneriatul franco-australian. Franţa care avansează, Franţa care câştigă", a adăugat el.

Specialistul francez în domeniul naval al Apărării, deţinut de stat şi Thalès, era în cursă împotriva germanilor de la ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) şi unui consorţiu condus de către Mitsubishi Heavy Industries şi susţinut de Guvernul japonez.

DCNS propune o versiune cu propulsie clasică a submarinului de tip Barracuda, ThyssenKrupp propunea Type 216, iar Japonia submarinul de tip Soryu.

Licitaţia a fost sensibilă din punct de vedere politic în Australia, pe fundalul unor temeri cu privire la viitorul industriei navale australiene.

Canberra căuta să obţină asigurări că o mare parte a procesului de fabricaţie va fi realizat în Australia, astfel încât să maximizeze participarea şi locurile de muncă australiene.

"Este o zi mare pentru Marina noastră, o zi mare pentru economia australiană a secolului al XXI-lea, o zi mare pentru viitorul locurilor de muncă", a declarat Turnbull la Adelaide, unde vor fi construite submarinele.

"Acest nou succes va crea locuri de muncă şi dezvoltare atât în Franţa, cât şi în Australia", a dat asigurări, la rândul său, Palatul Elysée.

"Alegerea de către Australia a Franţei şi DCNS ca parteneri pentru construirea a 12 submarine este istorică", adaugă preşedinţia franceză.

"Ea marchează o avansare decisivă în parteneriatul strategic dintre cele două ţări, care vor coopera timp de 50 de ani în privinţa elementului major al suveranităţii pe care-l reprezintă capacitatea submarină", subliniază preşedinţia franceză.

Intrarea în serviciu a noilor submarine este prevăzută pentru 2027.

Contractul prevede o anvelopă globală pe o perioadă de 50 de ani, incluzând infrastructuri, mentenenaţă şi formarea echipajelor.

Cele 12 submarine, a asigurat Turnbull, vor fi "vasele cele mai sofisticate construite în lume".

Presa a anunţat săptămâna trecută că se apropia finalul licitaţiei.

Citând surse apropiate dosarului, The Wall Street Journal (WSJ) scria că Japonia, considerată timp de mai multe luni favorită, era aproape scoasă din cursă.

Canberra aprecia, potrivit ziarului, că oferta japoneză reprezenta "un risc considerabil" având în vedere lipsa de experineţă a japonezilor în construcţia navală în străinătate.

Australia a anunţat în februarie o suplimentare cu 29,9 miliarde de dolari australieni (19,4 miliarde de euro) a bugetului Apărării în următorii zece ani, pentru a faţă mizelor geopolitice în regiunea Asia-Pacific.

Aliata Filipinelor, Australia este îngrijorată de atitudinea Chinei în Marea Chinei de Sud, care face obiectul unor aprige contencioase teritoriale între Beijing şi capitalele din regiune.

China desfăşoară operaţiuni enorme în regiune, construind insuliţe, transformând recife de corali în porturi, piste de aterizare şi diverse infrastructuri.

Australia este totodată angajată în coaliţia condusă de Statele Unite şi care luptă împotriva organizaţiei Statul Islamic în Siria şi Irak.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.