Câteva mii de persoane au manifestat sâmbătă în toată Franţa "împotriva violenţelor poliţieneşti", la apelul mai multor organizaţii de stânga. La marşul de la Paris au avut loc câteva incidente, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 80.000 de persoane au mărşăluit în toată Franţa, dintre care 15.000 la Paris, au precizat pentru AFP CGT şi LFI, care au chemat la manifestaţie zeci de alte organizaţii, printre care grupuri din cartierele muncitoreşti, ONG-uri (Attac, Dernière rénovation, Amis de la Terre etc.), partide precum NPA şi EELV - dar nu şi PS sau PCF - şi sindicatele FSU şi Solidaires.

Prefectura de Poliţie a estimat la 9.000 numărul participanţilor la manifestaţia de la Paris, în timp ce o sursă din cadrul poliţiei a estimat la 13.800 numărul participanţilor la cele 80 de manifestaţii din alte părţi ale Franţei.

La Paris, după un start calm, în jurul orei 15.00, de la Gare du Nord, s-a format un pre-cortegiu de sute de indivizi cu cagule, îmbrăcaţi în negru, care au distrus geamurile mai multor sucursale bancare şi au atacat cu pietre o maşină de poliţie, a constatat un jurnalist AFP.

Unul dintre poliţişti a coborât pentru scurt timp din vehicul, cu arma în mână, pentru a-i ţine la distanţă pe manifestanţi, potrivit mai multor înregistrări video postate pe reţelele de socializare, confirmate de o sursă din cadrul poliţiei.

"Manifestaţia de la Paris a fost marcată de violenţe inacceptabile împotriva poliţiei. Putem vedea unde duce ura împotriva poliţiei", a reacţionat ministrul de interne Gérald Darmanin pe X (fostul Twitter).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.