"Susţinem civilii, nu pe Hamas": manifestanţi au mărşăluit sâmbătă după-amiază la Paris şi în alte câteva oraşe franceze pentru a-şi exprima "solidaritatea cu populaţia din Gaza" şi pentru a cere încetarea bombardamentelor armatei israeliene asupra teritoriului palestinian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit prefecturii de poliţie, la Paris marşul de 1.800 de persoane a pornit de la République spre Nation. Manifestanţii au scandat sloganuri precum "Opriţi imediat bombardamentele" şi "Israelul îi ucide pe copiii Palestinei", a relatat un jurnalist AFP.

"Noi susţinem civilii, nu pe Hamas. O viaţă valorează o viaţă", a afirmat o asistentă medicală în vârstă de 30 de ani.

Gaël Quirante, membru al conducerii Noului Partid Anticapitalist (NPA), una dintre organizaţiile care au iniţiat această manifestaţie, consideră că " nu este momentul să se oprească iniţiativele de stradă atunci când Israelul îşi intensifică bombardamentele şi masacrează populaţia din Gaza". "Dimpotrivă, trebuie să continuăm să denunţăm mantia de plumb a statului Israel" şi "confuzia care i-a determinat pe unii să asimileze sprijinul pentru populaţia din Gaza cu antisemitismul", subliniază el.

Războiul dintre Israel şi Hamas, care a intrat sâmbătă în cea de-a 64-a zi, a fost declanşat de un atac sângeros fără precedent al mişcării islamiste palestiniene împotriva Israelului, la 7 octombrie.

Potrivit Israelului, 1.200 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în acest atac şi 240 de persoane au fost răpite şi duse în Gaza, dintre care 138 sunt încă captive.

Ministerul Sănătăţii al Hamas a anunţat sâmbătă că bombardamentele care au urmat au ucis 17.700 de persoane şi au rănit 48.780 în două luni de război.

La Paris, sâmbătă după-amiază, a avut loc un miting în faţa Universităţii Sorbona, convocat de Collectif national pour une paix juste et durable entre Palestiniens et Israéliens (Colectiv naţional pentru o pace dreaptă şi durabilă între palestinieni şi israelieni). Câteva zeci de persoane au participat, în spatele unui banner pe care scria "Opriţi masacrul din Gaza, să înceteze imediat focul".

La Strasbourg, 400 de persoane au mărşăluit, iar la Lille aproximativ 200.

La Marsilia, au fost în jur de 500 de manifestanţi, potrivit poliţiei.

Alte manifestaţii au avut loc la Annecy (200 de participanţi, potrivit prefecturii) şi în vestul Franţei, la Nantes, Morlaix şi Saint-Brieuc.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.