Franţa şi-a exprimat miercuri ”marea îngrijorare” după noile tiruri de rachete balistice ale Coreei de Nord, pe care a îndemnat-o ”să reia cât mai rapid” dialogul cu Statele Unite în vederea unei dezarmări nucleare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am luat notă cu o mare îngrijorare de informaţii cu privire la noi tiruri de rachete balistice ale Coreei de Nord miercuri, 31 iulie, în urma celor de săptămâna trecută”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe.

”Franţa îşi reafirmă condamnarea unor asemenea tiruri, care aduc atingere securităţii şi stabilităţii regionale şi internaţionale. Ea îndeamnă Coreea de Nord să se conformeze rezoluţiilor Consiliului de Securitate (al ONU) care-i cer să se abţină de la orice provocare, orice tir de rachetă ce recurge la tehnologia balistică şi să înceteze orice activitate legată de un program de rachete balistice”, a adăugat el.

Parisul ”îndeamnă Coreea de Nord să reia cât mairapid dialogul cu Statele Unite cu privire la denuclearizare şi să se angajeze rapid într-un proces de distrugere completă, verificabilă şi ireversibilă a programelor sale de armament de distrugere în masă şi de rachete balistice cu orice rază de acţiune, dar şi a programelor asociate”, afirmă el în acest comunicat.

Comitetul sud-coreean al şefilor Statului Major Interarme a anunţat că Phenianul a tras miercuri două rachete, care au parcurs aproximativ 250 de kilometri, la o altitudine de 30 de kilometri, şi au căzut în Marea de est, numele pe care sud-coreeni îl dau Măiri Japoniei.

Phenianul şi Washingtonul au angajat de peste un an un proces diplomatic în vederea soluţionării probmelei programelor nuclar şi balistic nord-coreene.

Acest proces a fost marcat de trei întâlniri între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.

În cursul întâlnirii lor surpriză din iunie, în Zona Demilitarizată (DMZ), care împarte peninsula coreeană, cei doi au convenit să reia discuţiile.

Însă acest angajament nu s-a concretizat, iar Phenianul a avertizat recent că procesul ar putea deraia, în cazul în care manevre comune ale militarilor sud-coreeni şi americani se desfăşoară, aşa cum au fost prevăzute, în august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.