Anunţarea unui parteneriat strategic între Statele Unite, Australia şi Regatul Unit, AUKUS, în detrimentul unui contract privind submarine franceze cu Canberra arată că ”nu există un dialog politic în cadrul Alianţei Nord-Atlantice”, denunţă ministrul francez al Apărării Florence Parly, care dă asigurări totodată că Parisul intenţionează să rămână în cadrul NATO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Atitudinea Statelor Unite faţă de programul submarinelor este o nouă ilustrare a constatării pe care o facem de luni de zile: în prezent, dialogul politic este inexistent în cadrul Alianţei Nord-Atlantice”, a deplâns ea miercuri, într-o sesiune de interpelări în Senat, citând de asemenea ”retragerea precipitată din Afganistan, în mod neconcertat”.

Reprezentanţi ai opoziţiei preşedintelui francez Emmanuel Macron au îndemnat la ieşirea Franţei din Comandamentul Integrat al NATO, o organizaţie pe care şeful statului francez a criticat-o aprig şi despre care a spuscă se află în ”moarte cerebrală”.

”Merită să ieşim din NATO din această cauză? Nu cred”, a declarat ministrul francez al Apărării.

Cu toate acestea, ”raţiunea de a fi a NATO nu este o confruntare cu China, ci securitatea transatlantică”, iar o ”revizuire a conceptului strategic al Alianţei” Nord-Atlantice în cadrul unui viitor summit, la Madrid, ”ne va permite să clarificăm şi să facem acest lucru în concordanţă cu busola strategică europeană, în vederea consolidării Europei Apărării”, a subliniat Parly.

”A fi aliat (NATO) nu înseamnă să fii ostaticul intereselor altuia”, a conchis ministrul francez al Apărării.

Decizia Australiei de a anula un contract de achiziţionare a 12 submarine franceze cu propulsie clasică în vederea achizţionării unor submarine americane cu propulsie nucleară a indignat Parisul, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a rechemat ambasadorii Franţei la Canberra şi Washington, într-un gest fără precedent.

”Aceasta este o rupere a încrederii” între aliaţi NATO, a denunţat Florence Parly.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.