Guvernul francez pune la dispoziţia pacienţilor în vârstă de peste 80 de ani sau imunodeprimaţi - de la începutul lui martie - un tratament cu anticorpi monoclonali, bamlanivimab, al laboratorului american Eli Lilly a cărui eficienţă este controversată, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anticorpii monoclonali imită molecule produse de către organismul uman în cazul unei agresiunivirale.

Guvernul francez a făcut acest anunţ joi, cu speranţa ca tratamentul ”să consolideze arsenalul” francez în lupta împotriva covid-19, a anunţat ministrul francez al Sănătăţii Olivier Véran.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

”Aproximativ 83 de centre spitaliceşti au primit deja mii (de doze) ale acestui tratament, care va putea începe să fie administrat cu prudenţă, iniţial în cadrul spitalicesc, pacienţilor în vârstă de peste 80 de ani sau care au probleme de imunitate”, anunţa el într-o conferinţă de presă.

Acest anunţ - care nu precizează numărul dozelor şi al comenzilor -  intervine în urma unor reuniuni pe tema tratamentelor, prezidate de câteva săptămâni de către preşedintele Emmanuel Macron.

”Franţa a decis să se poziţioneze în tratamente inovatoare, pentru a reda un impuls luptei împotriva crizei sanitare”, anunţă Palatul Elysée.

Anunţul a fost precedat de difuzarea, miercuri, de către Direcţia Generală a Sănătăţii (DGS) a unei note destinate profesioniştilor din sănătate, în care se precizează cadrul folosirii moleculei - primul anticorp monoclonal disponibil în Franţa, cu statutul de autorizare temporară de utilizare (ATU).

Bamlanivimab este destinat tratării formelor simptomatice uşoare şi moderate de covid-19, la adulţi nespitalizaţi, dar care prezintă ”un risc crescut de evoluţie către o formă gravă” a bolii.

Pe scurt este vora despre pacienţi în vârstă de peste 80 de ani sau care auun deficit imunitar în legătură cu tratamente sau opatologie - chimioterapie în curs, transplant de organe, boli renale.

Obiectivul măsurii este ca aceşti pacienţi să fie trataţi precoce prin blocarea multiplicării virusului.

”În vederea garantării unei eficienţe maxime, acest tratament este necesar să fie început într-un termen maxim de cinci zile de la apariţia simptomelor”, scrie DGS, în mod ideal la trei zile şi la spital.

Anticorpii monoclonali de acest tip se administrează prin perfuzie intravenoasă, timp de o oră, după care pacientul este supravegheat timp de o oră în vederea depistării unor eventuale reacţii de hipersensibilitate.

În nota DGS se precizează că eficienţa tratamentului nu este demonstrată împotriva variantelor sud-africană şi braziliană ale SARS-COV-2, ceea ce restrânge folosirea tratamentului în anumite depatamente.

Însă aceşti anticorpi ”funcţionează bine împotriva variantei britanice, un lucru important, în contextul în care această variantă va deveni dominantă”, declară pentru AFP o expertă în imunologie de la Universitatea Sorbona, Brigitte Autran.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.