Antisemitismul pare să fi ajuns la cel mai ridicat nivel de la Al Doilea Război Mondial, a transmis preşedintele francez Emmanuel Macron liderilor comunităţii evreieşti miercuri, la o zi după ce mii de persoane au protestat pe străzile din Franţa pentru a denunţa atacurile antisemite, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul francez va adopta definiţia privind antisemitismul a organizaţiei interguvernamentale Alianţa Internaţională de Comemorare a Holocaustului (IHRA) şi va propune o lege pentru a opri discursul urii care circulă online, a informat Macron.

Vorbind la cina anuală a organizaţiei evreieşti Conseil Representatif des Institutions Juives de France (Crif), Macron a afirmat că în ţara sa şi în alte părţi ale Europei a putut fi observată „o creştere a antisemitismului care este fără precedent de la Al Doilea Război Mondial”.

El a declarat că aplicarea definiţiei antisemitismului concepută de IHRA va ajuta poliţia, magistraţii şi profesorii în munca lor zilnică.

„Anti-Sionismul este una dintre formele moderne de antisemitism. În spatele negării existenţei statului Israel, se ascunde ura faţă de evrei”, a afirmat Macron.

Sylvain Maillard, un politician membru al partidului centrist al lui Macron, La Republique En Marche, a declarat în această săptămână că anti-sionismul trebuie să fie pedepsit de lege în Franţa, argumentând că este folosit prea des ca o acoperire pentru antisemitism. Însă adoptarea unei noi definiţii a antisemitismului în Franţa, care va include şi anti-sionismul, nu va determinat schimbarea legii deocamdată.

Macron a menţionat şi antisemitismul bazat pe „islamism radical” ca fiind o ideologie populară în cartierele sărace şi multietnice ale Franţei.

Macron a declarat şi că partidul său va introduce o legislaţie în parlament în mai pentru a forţa reţelele sociale să retragă discursul urii online şi să se folosească de toate căile pentru a identifica autorii comentariilor antisemite.

El a făcut referire în mod special la Twitter, argumentând că durează zile sau chiar săptămâni pentru ca discursul antisemit să fie dat jos. De asemenea, Macron a lăudat decizia Facebook de anul trecut de a permite prezenţa unor oficiali francezi în companie pentru a îmbunătăţi practicile de a combate discursul urii.

Aproximativ 80 de morminte ale evreilor au fost vandalizate marţi, fiind desenate svastici pe pietrele funerare dintr-un cimitir din estul Franţei.

Christophe Castaner, ministrul de Interne, a avertizat că antisemitismul „se răspândeşte ca otrava” în ţară, în weekendul trecut având loc serie de incidente antisemite în Paris.

Datele oficiale arată o creştere de 74% a  atacurilor antisemite în Franţa în 2018.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.