Alepul era în urmă cu cinci ani centrul economiei siriene şi un oraş înfloritor, însă la mai bine de patru ani de la lansarea bătăliei sângeroase, victimele războiului civil au ocupat deja fiecare parcelă liberă din cimitere, iar locuitorii sunt obligaţi să-şi îngroape apropiaţii, care au fost ucişi în raidurile aeriene aparent nesfârşite, în parcări sau pe terenuri părăsite, relatează France 24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 250.000 de sirieni au rămas în cartierele estice ale oraşului asediat, care au reprezentat în ultimii patru ani o ţintă pentru forţele guvernamentale, după ce grupările de rebeli moderaţi şi islamişti au preluat controlul.

Viaţa locuitorilor a fost marcată în ultimii ani de moarte şi distrugere, iar victimele războiului civil au umplut toate locurile de veci din cimitirele Alepului. Nu există date complete cu privire la numărul persoanelor ucise în ultimii patru ani în luptele din metropola odată prosperă, însă numerele speculate de activişti depăşesc câteva mii de morţi.

În ultimii doi ani, mai multe parcări au fost transformate peste noapte în cimitire, pentru a acomoda miile de persoane care şi-au pierdut viaţa în sângerosul război civil. Însă, locuitorii oraşului susţin că toate parcările oraşului sunt deja pline cu morţi, iar multe persoane sunt obligate să-şi îngroape apropiaţii în terenurile rămase libere între blocuri sau pe câmpurile abandonate de fermieri.

Mohamad Abou Marwan este unul dintre puţinii şoferi de ambulanţă, care îşi continuă rutina pe străzile din Alep.

”Atunci când găsim cadavre în clădirile distruse de raidurile aeriene, le transportăm spre cel mai apropiat spital, pentru ca rudele să îşi găsească uşor morţii şi să-i identifice. Noi sugerăm familiilor să-şi îngroape morţii în gropi deja folosite, tocmai pentru a salva spaţiu. Însă multe familii refuză, pentru că simt că o asemenea înmormântare este lipsită de respect. Colaborăm cu autorităţile locale pentru a încerca să-i convingem”, susţine şoferul sirian de ambulanţă.

Atunci când familia acceptă, persoana decedată este înmormântată într-o groapă comună dintr-un parc devenit cimitir. Voluntarii folosesc doar lopeţi pentru a săpa gropile comune, întrucât nu există alte echipamente în cartierele asediate.

În schimb, unele familii anunţă autorităţile că vor căuta pe cont propriu un loc adecvat îngropării unei rude decedate, iar de multe ori persoana este înmormântată pe terenuri abandonate sau chiar în curţi private.

”Facem pozele cu detaliile care ar putea ajuta la identificarea victimelor”, susţine Marwan.

Însă, multe cadavre sunt atât de carbonizate şi desfigurate încât orice identificare devine imposibilă. În acest caz, victimele sunt transportate la singurul departament de medicină legală din cartierele asediate ale Alepului. Clădirea departamentului de medicină legală are o morgă destul de încăpătoare pentru câteva zeci de cadavre.

Voluntarii serviciului de medicină legală nu pot să efectueze teste de genetică pentru identificarea persoanelor decedate, însă participă la o documentare meticuloasă în încercarea de a găsi rudele morţilor. Atunci când toate eforturile departamentului de medicină legală eşuează, persoana decedată primeşte un număr de identificare înainte de a fi depusă într-o groapă comună.

Însă, upă trei săptămâni de bombardamente intense, departamentul de medicină legală este în situaţia de a rămâne fără resurse.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.