Fostul vicepreşedinte american Mike Pence şi-a lansat oficial campania pentru nominalizarea republicană la Casa Albă, miercuri, spunând că alegerea pentru 2024 este simplă între un Donald Trump „iresponsabil” şi Constituţie, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conservatorul creştin în vârstă de 64 de ani a susţinut că încercările fostului său şef de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020, pierdute în faţa democratului Joe Biden, ar trebui să-l descalifice.

Cu toate acestea, Mike Pence a insistat să apere bilanţul Casei Albe sub Trump, al cărei vicepreşedinte a fost timp de patru ani, susţinând că a fost mândru să fie alături de omul de afaceri devenit şef de stat "în fiecare zi" a mandatului său (2017-2021).

Dar el a spus că limitele au fost încălcate pe 6 ianuarie 2021, ziua asaltului asupra Capitoliului.

„Aşa cum am spus de multe ori, în acea zi fatidică, cuvintele preşedintelui Trump au fost iresponsabile şi au pus în pericol familia mea şi pe toţi cei din Capitol Hill”, le-a spus el susţinătorilor din Ankeny, în Iowa.

„Dar poporul american merită să ştie că în acea zi, preşedintele Trump mi-a cerut să aleg între el şi Constituţie. Acum alegătorii se vor confrunta cu aceeaşi alegere. Am ales Constituţia şi o voi face mereu", a adăugat el.

Un oponent aprig al avortului, Mike Pence l-a ajutat pe Donald Trump să cucerească dreapta religioasă fiindu-i partener în campania prezidenţială din 2016. După ani de loialitate neclintită, şi-a schimbat tonul în urma atacului asupra Capitoliului, care a zdruncinat democraţia americană.

În acea zi, Mike Pence a condus, în calitate de vicepreşedinte, sesiunea din Congres, în cadrul căreia aleşii trebuiau să certifice victoria lui Joe Biden. Deşi are doar un rol ceremonial, Donald Trump insistase că refuză să valideze alegerea democratului.

Vicepreşedintele nu s-a conformat, ceea ce i-a adus o duşmănie puternică în rândul susţinătorilor miliardarului. Intrând cu forţa în Capitoliu, unii au cerut „spânzurarea” lui Mike Pence, care a trebuit să se ascundă în grabă.

Ruptura dintre cei doi bărbaţi compromite şansele lui Mike Pence, pe care mulţi militanţi fideli lui Donald Trump continuă să-l considere un „trădător”. Pence se bucură de 3,8% din intenţiile de vot, cu mult în urma fostului preşedinte (53,2%), conform mediei ultimelor sondaje realizate de site-ul RealClearPolitics. El este depăşit şi de guvernatorul Floridei Ron DeSantis (22,4%), care mizează şi pe un discurs foarte conservator, dar pe un ton mai ofensator, precum şi de fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley (4,4%) ).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.