Fostul senator american Joe Lieberman, partenerul de candidatură al lui Al Gore la alegerile prezidenţiale din 2000, a murit miercuri la vârsta de 82 de ani, a anunţat familia sa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a decedat la New York în cursul după-amiezii "în urma unor complicaţii legate de o cădere", a precizat aceasta într-un comunicat.

Absolventul de drept al Universităţii Yale a fost mai întâi ales în Connecticut, apoi procuror general al statului, înainte de a câştiga pentru prima dată un loc în Senat în 1988, pe listele democraţilor.

Modest, adesea zâmbitor şi rareori pierzându-şi calmul, Joe Lieberman a fost o voce moderată atunci când prăpastia dintre cele două partide a început să se accentueze în anii 1990.

În 1988, el a fost primul democrat din Senat care l-a criticat puternic pe preşedintele Bill Clinton din cauza relaţiei scandaloase a acestuia cu Monica Lewinsky, deşi Lieberman nu a mers atât de departe încât să ceară punerea sub acuzare a acestuia.

Această poziţie de compromis l-a determinat pe Al Gore să îl aleagă pe Lieberman drept partener la alegerile prezidenţiale democrate din 2000, făcându-l primul evreu care a candidat la funcţia de vicepreşedinte.

Ei au câştigat votul popular naţional, dar au pierdut alegerile în Colegiul Electoral, după ce Curtea Supremăęme s-a pronunţat în favoarea republicanilor în urma unui imbroglio istoric legat de numărarea buletinelor de vot din Florida.

În anii care au urmat, Joe Lieberman şi-a şocat partidul apărând cu tărie războaiele lui George W. Bush din Irak şi Afganistan.

După ce a pierdut alegerile primare democrate pentru realegere în statul său natal, Connecticut, în 2006, a părăsit partidul şi a candidat ca independent, reuşind să recupereze locul cu ajutorul alegătorilor conservatori.

A părăsit Congresul în 2013.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.