Fostul rege al Spaniei Juan Carlos ascundea 100 de milioane de dolari la Geneva, o sumă de bani pe care a primit-o în 2008 de la Arabia Saudită şi din care i-a dat mare parte amantei sale, dezvăluie La Tribune de Genève, citată de Le Point.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit cotidianului elveţian, deşi este vorba despre un ”cadou” de la saudiţi, motivul generosului virament rămâne neînţeles.

La acea vreme, Spania a obţinut un contract profitabil cu privire la construirea unei linii de tren de mare viteză (TGV) de la Medina la Mecca, în valoare de şase miliarde de euro.

Plata ar fi fost logic să aibă loc în cealaltă direcţie, scrie publicaţia, sugerând că întreprinderile spaniole ar fi putut astfel să-i ”răsplătească” pe saudiţi pentru obţinerea contractului.

Această ”nepotrivire” ar explica faptul că justiţia de la Geneva, care colaborează cu magistraţi spanioli - nu l-a ”prevenit” pe Juan Carlos, suveranul Spaniei din noiembrie 1975 până în iunie 2014, care beneficia în 2008 de imunitate.

Prim-procurorul Genevei Yves Bertossa a deschis o anchetă cu privire la o ”presupusă spălare de bani în formă agravantă” împotriva Băncii Mirabaud, care a primit banii fără să-şi pună prea multe întrebări, şi a trei persoane - între care un avocat din oraş şi conducătorul societăţii Rhône Gestion, consideraţi drept oamenii de încredere ai regelui pe malul Lacului Leman.

FUNDAŢIE ÎNREGISTRATĂ ÎN PANAMA

A treia persoană vizată în anchetă este prinţesa Corinna zu Sayn-Wittgenstein, de origine daneză, prezentată ca fosta amantă a lui Juan Carlos.

În 2008, regele şi-a ascuns banii în spatele fundaţiei Lucum, înregistrată în Panama, al cărui unic beneficiar este.

”Timp de mai mulţi ani, el a retras bani din acest cont, iar apoi, în 2012, cea mai mare parte a sumei rămase, adică aproximativ 65 de milioane de euro, a fost dată fostei amante, devenită «prietenă de suflet»”, scrie La Tribune de Genève.

Prudentă, Corinna zu Sayn-Wittgenstein a plasat imediat această ”donaţie” în filiala altei bănci elveţiene, în Bahamas.

În 2012, Juan Carlos I a provocat un scandal participând la un safari de elefanţi în Botswana, în compania Corinnei zu Sayn-Wittgenstein, şi a pozat mândru la tabloul său de vânătoare. Suveranul spaniol, până atunci foarte popular, a devenit brusc nepopular.

În acel moment, Banca Mirabaud a început să simtă un miros neplăcut al banilor ascunşi ai regelui şi i-a cerut politicos să aleagă altă bancă.

Cotidianul elveţian, necruţător cu Juan Carlos, dezvăluie că acesta ar fi plătit de asemenea un milion ”unei rezidente geneveze care ar fi fost de asemenea una dintre fostele sale amante”.

Însă fostul suveran, în vârstă de 82 de ani, pare că nu riscă mare lucru.

Arabia Saudită a anunţat că este vorba despre un cadou din partea regelui Abdallah, celebru prin generozitatea sa, iar ca dovadă, ministrul saudit al Finanţelor este cel care a plătit cele 100 de milioane de dolari fundaţiei Lucum.

În schimb, imaginea Coroanei spaniole, deja şifonată, nu riscă să iasă neafectată din acest scandal.

În 2008, Spania se confrunta cu o gravă criză financiară şi un şomaj galopant. Regele nu s-a gândit o clipă să pună banii primiţi în trezoreria publică a regatului.

În 1931, Alfonso al XIII-lea a Spaniei, bunicul lui Juan Carlos, a părăsit Spania în urma victoriei republicanilor. El s-a instalat atunci în apropiere de Lausanne şi şi-a transferat averile în Elveţia. De atunci, familia regală spaniolă a păstrat, fără îndoială, o amintire excelentă cu privire la gestionarea averii de către bancherii elveţieni, comentează publicaţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.