Justiţia mexicană l-a plasat în detenţie provizoroe pe fostul procuror general mexican Jesus Murillo Karam, la o zi după ce acesta a fost arestat în ancheta cu privire la ”dispariţia”, în 2014, a 43 de elevi de la Şcoala normală din Ayotzinapa (sud), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această măsură a fost luată în vederea ”garantării înfăţişării la audierea” prevăzută miercuri, când se va stabili dacă magistratul va fi judecat în acest dosar, a anunţat sâmbătă o sursă judiciară.

Fostul procuror general a fost arestat la domiciliu, în Ciudad de Mexico, cu privire la ”dispariţia forţară, tortură şi delicte împotriva înfăpturii justiţiei”. El a fost plasat în detenţie în urma unei audieri iniţiale de 12 ore care s-a desfăşurat la un tribunal situat în închisoarea în care acesta rămâne încarcerat.

Avocaţii lui Jesus Murillo Karam au cerut o prelungire a termenul acordat apărării pentru a prezenta argumemnte, iar din acest motiv următoarea audiere a fost stabilită miercuri, precizează acestă sursă judiciară.

Jesus Murillo Karam, care a fost procuror general în timpul preşedinţiei lui Enrique Peña Nieto (2012-2018) şi care a condus o primă anchetă controversată cu privire la aceste ”dispariţii”, este un fost nume greu în Partidul Revoluţionar Instituţional (PRI), care a guvernat Mexicul timp de 71 de ani fără întrerupere, până în 2000.

El este cea mai importantă personalitate arestată până în prezent în aceste investigaţii, care au fost relansate de la zero după instalarea la puetere, în 2019, a preşedintelui de stânga Andres Manuel Lopez Obrador.

În noaptea de 26 spre 27 septembrie 2014, un grup de elevi de la Şcoala de formare de maeştri de la Ayotzinapa, în statul Guerrero (sud), s-a dus în oraşul Iguala pentru a ”rechiziţiona” autobuze, pentru a se duce la Ciudad de Mexico, la o manifestaţie.

Potrivi anchetei, 43 de tineri au fost arestaţi de către poliţia locală - în complicitate cu Guerreros Unidos -, iar apoi au fost ucişi prin împuşcare şi arşi într-o groapă de gunoi din motive care rămân neclare.

Numai rămăşiţele unui număr de trei elevi au putut fi identificate.

Joi, un raport oficial publicat de ”Comisia pentru adevăr Ayotzinapa”, înfiinţată de către preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a stabilit că militari mexicani poartă o parte de vină în această crimă, unul dintre cele mai grave cazuri de încălcarea drepturilor omului din Mexic, o ţară care înregistrează aproximativ 100.000 de ”dispăruţi”.

Parchetul a emis mandate de arestare pe numele a 64 de poliţişti şi militari şi ale 14 membri ai cartelului de trafic de droguri Guerreros Unidos.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.