Opozantul rus Evgheni Roizman, unul dintre ultimii opozanţi ai Kremlinului rămaşi în Rusia, a pledat nevinovat miercuri în deschiderea procesului în care este acuzat că a "discreditat" armata rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evgheni Roizman, în vârstă de 60 de ani, a denunţat ofensiva pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei. Fost primar al oraşului Ekaterinburg, Evgheni Roizman este acuzat că a "discreditat" armata rusă într-un videoclip pe care l-a postat pe YouTube în iulie 2022, criticând invazia rusă în Ucraina. 

Întrebat, miercuri, de judecător dacă îşi recunoaşte vinovăţia în acest caz, Evgheni Rozman a răspuns "nu", adăugând că îşi va da detalia poziţia pe această temă după ce procuratura îşi va prezenta acuzaţiile.

Roizman a apărut în blugi şi tricou alb la audierea sa în faţa unei instanţe din Ekaterinburg, al patrulea oraş ca mărime din Rusia, situat în Urali.

Evgheni Roizman a fost primar al Ekaterinburgului între 2013 şi 2018 şi este considerat una dintre ultimele figuri majore ale opoziţiei care a rămas în Rusia şi care a scăpat, pentru moment, de o pedeapsă grea cu închisoarea.

Deja afectată de valurile anterioare de represiune, opoziţia rusă a fost anihilată după atacarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februaie 2022. Ultimii mari critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin au emigrat sau au fost închişi.

Evgheni Roizman riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.