Fostul preşedinte reformator iranian Mohammad Khatami salută ”mesajul frumos” al manifestanţilor şi apreciază că ”libertatea şi securitatea” nu sunt ”contradictorii”, la aproape trei luni de la izbucnirea contestării declanşate de moartea lui Mahsa Amini, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mohammad Khatami salută, în sloganul-far al contestării, ”Femeie, viaţă, libertate”, ”un mesaj frunmos care arată o înaintare către un viitor mai bun”, într-un comunicat difuzat miercuri, de Ziua Studenţilor.

Iranul este zguduit de un val de proteste, de la moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o iraniancă kurdă, la vârsta de 22 de ani, după ce a fost arestată de Poliiţia Moravurilor, din cauza unei presupuse încălcări a codului vestimentar iranian, care obligă femeile să poarte vălul.

Studenţi din întreaga ţară participă la această contestare, care a cuprins universităţile - teatre ale unor manifestaţii şi ciocniri.

Mohammad Khatami, în vârstă de 79 de ani, a fost preşedinte al Iranului în perioada 1997-2005, după care a fost redus la tăcere de către putere.

”Libertatea şi securitatea nu sunt contradictorii”, subliniază el în acest comunicat, citat marţi de agenţia iraniană de presă Isna.

El subliniază că ”libertatea nu trebuie să fie călcată în picioare pentru menţinerea securităţii” şi că ”securitatea nu trebuie să fie ignorată în numele libertăţii”.

Fostul preşedinte se pronunţă împotriva arestărilor operate în rândul studenţilor şi apreciază că restricţiile ”nu ar putea asigura securitatea stabilă a universtităţilor şi societăţii”.

El îndeamnă autorităţile ”să întindă mâna studenţilor” şi să recunoască, cu ajutorul acestora, ”aspectele rele ale guvernării”.

Sute de persoane, în principal manifestanţi, dar şki membri ai forţelor de securitate, au fost ucişi de la începutul contestării.

Mii de oameni, inclusiv jurnalişti, actori şi avocaţi au fost aretaţi în cursul manifestaţiilor, calificate în general de către autorităţi drept ”revolte”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.