Posturi de televiziune georgiene au difuzat luni imagini în care fostul şef de stat Mihail Saakaşvili apare slăbit, în cursul unei audieri la tribunal, alimentând temeri cu privire la starea sănătăţii acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mihail Saakaşvili a apărut, la această audiere prin videoconferinţă, cu faţa emaciată.

Fostul preşedinte, în vârstă de 55 de ani, şi-a ridicat tricoul şi şi-a arătat torsul, coastele şi abdomenul, potrivit acestor imagini.

”Un om absolut nevinovat este ţinut în detenţie”, a denunţat Mihail Saakaşvili, care este judecat de ”abuz de putere”, o acuzaţie pe care o respinge.

Medicii săi afirmă că Mihail Saakaşvili, un bărbat care cântărea 115 kilograme înainte de arestare, a pierdut în greutate 60 de kilograme în închisoare, a fost otrăvit cu metale grele, suferă de anorexie şi caşexie.

Mihail Saakaşvili - care a condus Georgia în perioada 2004-2013 şi s-a exilat apoi timp de opt ani în străinătate - a fost arestat la întoarcerea în ţară, în 2021.

El este, în prezent, principala figură a opoziţiei actualului Guvern.

În urma unei greve a foamei de 50 de zile, în 2022, el a fost spitalizat, iar rarele sale apariţii publice la tribunal au relvat o deteriorare clară şi vizibilă a stării sănătăţii sale.

Luni, în pofida slăbirii care s-a accentuat, el şi-a afişat combativitatea la tribunal.

”Să fiu pus în închisoare nu mă va frânge. Voi lua parte activ la politica georgiană”, a tunat el.

Autorităţile georgiene susţin că Mihail Saakaşvili primeşte toate tratamentele medicale de care are nevoie în spitalul penitenciarului în care se află în continuare.

Însă, mai mulţi medici care l-au examinat pe Mihail Saakaşvili în ultimele luni, inclusiv specialişti americani, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de deteriorarea stării sănătăţii acestuia.

Consiliul Europei (CoE) a îndemnat anul trecut la eliberarea lui Mihai Saakaşvili şi a anunţat că-l consideră un ”deţinut politic”.

ONG-ul Amnesty International a catalogat tratamentul rezervat lui Mihail Saakaşvili drept o ”aparentă răzbunare politică”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.