Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva îl poate înfrunta pe Jair Bolsonaro în alegerile prezidenţiale din 2022, după ce un judecător de la Curtea Supremă a anulat toate condamnările penlae cu privire la corupţie şi l-a repus în drepturile politice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această hotărâre are efectul unei adevărate bombe şi-l propulsează acest simbol al stângii braziliene în arena politică, într-o Brazilie mai polarizată ca niciodată după doi ani de mandat al preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

Judecătorul Edson Fachin a stabilit că un tribunal de la Curitiba (sud) care l-a condamnat pe Lula în patru procese ”nu era competent” să judece aceste dosare.

Aceste cazuri urmează să fie rejudecate de către un tribunal federal din Brasilia.

Până la rejudecarea acestor dosare, fostul şef de stat (2003-2010) îşi recapătă drepturile şi poate să candideze la un al treilea mandat.

Această hotărâre, care urmează să fie examinată de întreaga Curte Supremă, îl repune în drepturi pe Lula, ceea ce l-ar putea determina să candideze în alegerile prezidenţiale din 2022, în care actualul preşedinte ar urma să candideze la propria succesiune.

Procurorul general brazilian a anunţatcă nu face recurs împotriva acestei horărâri.

”Lula, nevinovat”, a reacţionat sobru pe Twitter Partidul Muncitorilor (PT), o formaţiune între ai cărei confondatori, în 1980, se află şi Lula.

Fostul preşedinte nu a comentat.

Luiz Inacio Lula da Silva, în vârstă de 75 de ani, a ispăşit un an şi jumătate de închisoare, după ce a fost gsit vnovat de corupţie, din aprilie 2018 în noiembrie 2019, după care a fost eliberat din închisoare în rma unei decizii colegiale a Curţii Supreme.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.