Fostul preşedinte american Donald Trump se va preda pentru a face faţă acuzaţiilor penale, dacă va fi pus sub acuzare de un mare juriu din Manhattan, a declarat avocatul său vineri seară, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocatul, Joseph Tacopina, a vorbit în urma unei informaţii de la postul de televiziune WNBC conform căreia agenţiile de aplicare a legii federale, de stat şi locale pregătesc măsuri de securitate pentru posibilitatea ca Trump să fie inculpat cel mai devreme săptămâna viitoare.

”Vom urma procedurile normale dacă se ajunge în acel punct”, a spus Tacopina pentru CNBC, când a fost întrebat ce ar face Trump dacă această posibilitate va deveni realitate.

Trump este investigat de biroul procurorului districtual din Manhattan pentru că compania sa a înregistrat drept cheltuieli legale o rambursare către fostul său avocat personal Michael Cohen pentru 130.000 de dolari, pe care i-a dat-o starului porno Stormy Daniels înainte de alegerile din 2016 pentru ca aceasta să nu vorbească public despre o presupusă întâlnire sexuală cu Trump.

Trump neagă că a făcut sex cu Daniels şi a condamnat ancheta şi alte investigaţii penale cu care se confruntă, ca fiind o vânătoare de vrăjitoare partizană.

De când marele juriu a fost constituit în ultimele luni şi a crescut probabilitatea percepută a unui rechizitoriu inculpări, au fost ridicate întrebări despre dacă Trump s-ar opune să se predea dacă ar fi acuzat şi ce s-ar întâmpla dacă ar face acest lucru.

Trump, care are protecţie 24 de ore pe zi din partea Serviciului Secret al SUA, locuieşte în prezent în clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, pe care îl părăseşte rar.

Conform legii din Florida, guvernatorul statului este responsabil să se asigure că o persoană din stat este arestată şi livrată într-un alt stat, dacă persoana respectivă este acuzată de infracţiune.

Cu toate acestea, legea din Florida îi oferă guvernatorului şi puterea de a solicita o investigaţie suplimentară înainte ca un inculpat să fie extrădat, dacă acel inculpat refuză să respecte extrădarea.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, se poziţionează în prezent ca un candidat probabil la nominalizarea republicană la preşedinţia din 2024.

Trump s-a declarat candidat pentru nominalizarea GOP toamna trecută. Chiar şi înainte de asta, Trump şi aliaţii săi s-au declarat dezamăgiţi de popularitatea lui DeSantis în rândul colegilor republicani.

Cohen, care s-a întâlnit de 20 de ori cu anchetatorii de-a lungul mai multor ani, a depus mărturie timp de două zile la începutul acestei săptămâni în faţa marelui juriu.

Daniels a vorbit miercuri cu procurorii prin Zoom.

Cohen a pledat anterior vinovat faţă de o acuzaţie penală federală, legată de efectuarea plăţii către Daniels, despre care a spus că Trump i-a ordonat să o facă pentru a nu afecta şansele sale de a câştiga Casa Albă în 2016.

Pe această faptă se va baza ceea ce ar putea fi urmărirea penală a lui Trump la Curtea Penală de stat din Manhattan. Legile statului New York interzic companiilor să clasifice greşit natura cheltuielilor, cum ar fi, teoretic, să numească rambursarea către Cohen pentru plata lui Daniels ”cheltuieli legale”.

Încălcarea acestei legi poate duce la o acuzaţie de contravenţie. Dar aceasta poate fi considerată o infracţiune dacă denaturarea este făcută pentru a acoperi o altă infracţiune.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.