Fostul premier Edouard Balladur şi fostul său ministru François Léotard au fost trimişi în judecată, la aproape 25 de ani de la fapte, la Curtea de Justiţie a Republicii (CJR), acuzaţi de o presupusă finanţare ocultă a campaniei prezidenţiale în 1995, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Balladur, în vârstă de 90 de ani, şi fostul său ministru al Apărării, în vârstă de 77 de ani, urmează să fie judecaţi de ”complicitate la azuz de bunuri sociale” în acest dosar care vizează partea financiară a scandalului Karachi. Fostul şef de Guvern urmează, de asemenea să răspundă de fapte de ”tăinuire” a acestor infracţiuni, a precizat procurorul general François Molins într-un comunicat.

Mai mulţi protagonişti, între care Thierry Gaubert - un fost membru al cabinetului ministrului Bugetului de la acea vreme Nicolas Sarkozy - şi Nicolas Bazire, pe atunci director al campaniei lui Balladur, dar şi un intermediar controversat, Ziad Takieddine, urmează să fie judecaţi de tribunalul corecţional din Paris de la 7 la 31 octombrie în legătură cu aceste fapte.

Cazul celor doi miniştri a fost disjuns în 2014 şi încredinţat CJR, singura instanţă abilitată să judece membri ai Guvernului de fapte comise în exerciţiul funcţiei. Contestată, existanţa Curţii ar putea fi pusă în discuţie în cadrul unei viitoare refome constituţionale.

”Domnul Edouard Balladur este încrezător în soluţia acestei proceduri, în măsura în care nu a comis vreodată vreuna dintre faptele care i se reproşează”, au reacţionat într-un comunicat avocaţii săi François Martineau şi Félix de Belloy, care dau asigurări că conturile de campanie ale fostului candidat ”erau conforme regulilor în vigoare”.

Edouard Balladur şi François Léotard sunt suspectaţi de implicare într-un posibil sistem de comisioane ulterioare ilegale din vânzări de submarine către Pakistan şi de fregate către Arabia Saudită (Sawari II), pe când erau în Guvern, din 1993 în 1995.

Aceste comisioane, estimate la aproximativ 13 milioane de franci francezi (aproape două milioane de euro) ar fi servit în parte finanţării campaniei lui Balladur.

”CIRCUIT OPAC”

În decizia sa, pronunţată luni, Comisia de instrucţie de la CJR a decis să dea curs rechizitoriului de la 12 iulie al Parchetului General împotriva celor doi foşti conducători politici, inculpaţi în 2017.

François Léotard este acuzat că a înfiinţat un ”circuit opac” în contracte de înarmare semnate cu Pakistanul şi Arabia Saudită, precizează Parchetul General în comunicat.

Lui Edouard Balladur i se reproşează că a ”dat instrucţiuni tinzând ca Ministerul Bugetului să consimtă ca statul să garanteze aceste contracte deficitare sau subfinanţate”, din cauza comisioanelor îndoielnice, se arată în comunicat.

El va fi judecat de asemenea cu privire la faptul că ”a putut astfel să-şi finanţeze campania electorală din 1995, cu sume de 10.250.000 franci, susceptibilă să provină din comisioane din aceste licitaţii”.

Audiat în cinci rânduri de către judecătorii de instrucţie în dosar, fostul premier Edouard Balladur a dat asigurări că nu a fost ”informat deloc cu privire la existanţa unor comisioane”. ”Eu nu aveam mijloacele să controlez totul”, a pledat el, adăugând că ”detaliile” financiare ale campaniei sale nu erau ”treaba” sa.

Scandalul Karachi îşi datorează numele atentatului de la 8 mai 2002, soldat cu 15 morţi, inclusiv 11 angajaţi francezi ai Direcţiei şantierelor navale (fosta DCN) care lucrau la construirea unuia dintre subamrinele de tip Agosta  vândute Pakistanului.

Ancheta antiteroristă a explorat din 2009 teza - neconfirmată - a unor represalii faţă de decizia lui Jacques Chirac, care l-a înfrânt pe Edouard Balladur în alegerile prezidenţiale, de a opri plata comisioanelor acestor contracte după ce a fost ales.

Investigând această ipoteză, magistraţii au ajuns la convingerea că conturile de campanie ale lui Balladur, deşi valide, au fost finanţate în parte din aceste comisioane ulterioare.

”Dacă nu am fi făcut plângere în 2009 pentru a denunţa acest scandal de stat, nu ar fi existat acest proces la CJR şi nici cel care se deschide săptămâna viitoare la Paris”, a subliniat la AFP avocatul familiilor victimelor, Olivier Morice, care dă asigurări că acestea sunt ”satisfăcute” de trimiterea lui Balladur şi Leotard în faţa CJR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.