Fostul poliţist alb Derek Chauvin, condamnat cu privire la uciderea afroamericanului George Floyd, a pledat miercuri vnovat de încălcarea drepturilor constituţionale ale acestuia, într-o audiere la un tribunal federal, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul poliţist, în vârstă de 45 de ani, care şi-a ţinut genunchiul pe gâtul afroamericanului timp de aproape zece minute, în mai 2020, nu a recunoscut, până acum, vreo vină în moartea acestuia, care s-a aflat la originea celor mai mari manifestaţii antirasiste din ultimele decenii în Statele Unite.

Derek Chauvin a fost găsit vinovat de crimă de către justiţia din Minnesota şi a fost condamnat la 22 de ani şi junmătate de închisoare, în urma unui proces ieşit din tipare.

El a făcut apel împotriva acestei condamnări.

În paralel, justiţia federală a deschis propriile proceduri şi l-a inculpat, atât pe el cât şi pe trei foşti colegi ai săi, cu privire la ”încălcarea drepturilor constituţionale” ale lui George Floyd.

Aceste proceduri ”duble” sunt autorizate în Statele Unite, însă  sunt relativ rare, reflectând importanţa acestui dosare aflat în centrul unor manifestaţii uriaşe împotriva rasismului şi violenţei poliţiei în întreaga Americă.

În această parte, fostul poliţist a pledat nevinovat în septembrie, însă şi-a schimbat strategia miercuri, în cadrul unui acord pe care l-a încheiat cu procurori federali, cu scopul de a evita un nou proces.

Nicio dată nu a fost anunţată în vederea stabilirii pedepsei.

Procurori federali au cerut ca Derek Chauivin să fie condamnat la 25 de ani de închisoare, o pedeapsă pe care să o ispăşească în acelaşi timp cu pedeapsa pronunţată de justiţia din Minnesota.

Posibilitatea ca el să pledeze vinovat în aceste proceduri a fost evocată în primăvară.

La finalul procesului, el a alimentat speculaţii, spunând familiei Floyd că ”vor exista în viitor informaţii noi, pe care le sper interesante, şi care vă vor aduce linişte sufletească”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.