Procesul unui al doilea canadian, fostul diplomat Michael Kovrig, în vârstă de 49 de ani, deţinut în China de peste doi ani, acuzat de ”spionaj”, are loc la Beijing luni, la trei zile după cel al lui Michael Spavor, iar Canada denunţă o încarcerea ”arbitrară” ca răspuns la arestarea unei femei de afaceri chineze în Vancouver, Meng Wanzhou, fiica fondatorului grupului chinez în domeniul telecomunicaţiilor Huawei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procesul lui Michael Kovrig are loc la trei zile după procesul compatriotului său, Michael Spavor, la Dandong (nord-est), care s-a încheiat în mai puţin de două ore, fără ca vreun verdict să fie făcut public.

Amândoi riscă să fie condamnaţi la închisoare pe viaţă.

Cei doi au fost arestaţi în decembrie 2018, la la puţin timp după arestarea în Canada a unei conducătoare a gigantului chinez în domeniul telecomunicaţiilor Huawei, la cererea Statelor unite ale lui Donald Trump. Ea se află în prezent în arest la domiciliu, în timp ce justiţia canadiană examinează o cerere de extrădare către Statele Unite.

Ottawa acuză regimul comunist de faptul că i-a arestat doi cetăţeni ca represalii, o acuzaţie pe care Beijingul o respinge.

La fel ca la primul proces, de vineri, reprezentanţi ai Ambasadei Canadei în China nu au fost autorizaţi să asiste la şedinţă.

O funcţionară de la Tribunalul Popular Intermediar numărul 2 din Beijing, unde este judecat Michael Kovrig, a declarat presei că acest dosar ţine de ”securitatea naţională”, iar publicul nu este autorizat să asiste la proces.

26 DE ŢĂRI REPREZENTATE

”Suntem foarte îngrijoraţi de acest refuz al accesului şi de lipsa de transparenţă a întregului proces judiciar”, a declarat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Canadei Jim Nickel, după ce i s-a interzis accesul în Palatul de Justiţie, imediat după ora locală 9.00 (3.00, ora României), când a început procesul.

El s-a felicitat de prezenţa unor diplomaţi din 26 de state, inclusiv din Germania, Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie.

Aceşti diplomaţi au pozat pentru forografi în faţa tribunalului, după care l-au aplaudat pe Nickel care le-a mulţumit pentru susţinere.

Diplomatul canadian a anunţat că se aştepta ca procesul să se prelungească până luni după-amiaza.

Arestarea lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei, fiica fondadotului grupului în domeniul telecomunicaţiilor, la 1 decembrie 2018, a condus la odegradare fără precedent a relaţiilor înre China şi Canada.

Premierul canadian Justin Trudeau a denunţat vineri drept ”întru totul inacceptabilă” deţinerea celor doi compatrioţi ai săi.

Trudeau şi-a exprimat de asemenea speranţa ca acest dosar să fie abordat în Alaska, în weekendul trecut, în prima întâlnire la nivel înalt între lideri chinezi şi americani din cadrul preşedinţiei lui Joe Biden.

”Am încrederă că va fi o miză abordată la acest summit”, declara Justin Trudeau, care a adăugat că ştie ”cât de în serios iau americanii această situaţie”.

Preşedintele american Joe Biden şi secretarul său de Stat Antony Blinken au declarat că ”în cazurile lui Michael Kovrig şi Michael Spavor, Statele Unite îi vor considera pe cei doi ca şi cum ar fi cetăţeni americani”, a declarat presei William Klein, însărcinatul cu afaceri la Ambasada Statelor Unite în China, alături de Jim Nickel, scrie Reuters.

Potrivit unor observatori, eventuale condamnări ale celor doi canadieni la închisoare ar putea fi folosite într-un acord diplomatic în vederea unei eliberări şi unei reveniri a lor în Canada.

Cotidianul The Wall Street Journal (WSJ) dezvăluia la începutul lui decembrie că Huawei negocia un acord cu administraţia americană care să-i permită lui Meng Wanzhou să revină în China.

Justiţia americană îi reproşează că a ocolit sancţiuni impuse de către Statele Unite Iranului.

Natra exactă a acuzaţiilor formulate împotriva celor doi canadieni nu este cunoscută.

În martie 2019, agenţia chineză oficială de presă China Nouă scris că Michael Kovrig, care lucra la asociaţia Crisis Group, era suspectat de spionaj şi de furt de secrete de stat, iar Michael Spavor era una dintre principalele sale surse de informaţii.

Spavor se afla în contact, din China, cu Coreea de Nord, o ţară în care organiza călătorii ale unor personalităţi orimite de către dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.

Fostul ambasador al Canadei în China Guy Saint-Jacques a declarat că se aşteaptă ca verdictele celor doi canadieni să fie anunţate în cursul acestei săptămâni de către justiţia chineză.

”China nici măcar nu încearcă să facă să se creadă că ar fi vorba despre un proces adevărat. Probele nu au fost comunicate apărării, iar judecătorul nu-şi acordă timpul să le examineze”, a declarat el AFP.

”Asta nu face decât să confirme că procesul judiciar a fost comandat de către Partidul Comunicat Chinez (PCC, unic) şi că este vorba despre procese politice”, denunţă fostul ambasador.

”Mesajul  adresat Statelor Unite este clar: dacă vreţi să-i ajutaţi pe canadieni, faceţi în aşa fel încât Meng Wanzhou să se întoarcă repede în China”, apreciază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.