Organizaţia teroristă Statul Islamic s-ar bucura de o ieşire a Marii Britanii din UE după referendumul din luna iunie şi pregăteşte, probabil, un atac în Regatul Unit pentru a convinge oamenii să voteze împotriva blocului comunitar, a avertizat un fost combatant al-Qaida citat de revista Time.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit lui Aimen Dean, care i-a jurat credinţă lui Osama ben Laden în persoană, la un moment dat, Statul Islamic urmăreşte referendumul de la Londra, din luna iunie, “cu mare interes.

Islamiştii văd o eventuală ieşire a Londrei din blocul european drept un prim pas către distrugerea UE, pe care o percep drept succesorul Imperiului Roman.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

“Orice pot face (teroriştii din ISIS – n.r.) să distrugă aşa-numitul Imperiu este justificabil”, a spus Dean, care a luptat alături de al-Qaida până 1998.

Din punctul său de vedere, atacurile recente de la Bruxelles şi Paris fac parte dintr-o strategie de a distruge instituţiile şi statele neislamice, dar şi de a provoca eventuale conflicte între musulmanii şi cei care au altă religie din Orientul Mijlociu.

Dean, în vârstă de 38 de ani, a fost crescut în Arabia Saudită şi s-a implicat în jihad în 1994, când a luptat alături de musulmanii bosniaci împotriva naţionaliştilor sârbi din fosta Iugoslavie. De acolo, a plecat în Afganistan, unde i-a impresionat pe consilierii lui ben Laden.

Însă, după atacurile comise de al-Qaida în 1998 asupra ambasadelor Statelor Unite din Kenya şi Tanzania, soldate cu 224 de morţi, aproape toţi civili localnici, şi-a dat seama că nu este de acord cu organizaţia teroristă. A contactat serviciile de informaţii din Qatar şi din Marea Britanie şi a lucrat ca agent dublu până în 2006, când numele său a apărut într-o carte.

În prezent, el trăieşte în Dubai, de unde consiliază guverne şi mari companii în legătură cu provocările şi ameninţările terorismului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.